Innenriks

Gros oljeråd til Helga

Bravo-ulykken for tretti år siden gjorde Gro Harlem Brundtland til «Gro». Nå gir hun råd til Helga Pedersen, som har ansvaret for det største utslippet siden Bravo.

BALI, INDONESIA (Dagsavisen): – Det er bare å stå tidlig opp om morgenen, Helga. Hold deg i bordkanten og vær forberedt, sier Brundtland.

Nåværende Ap-nestleder og statsråd Helga Pedersen – som er blitt kalt «den nye Gro» – sitter nå med det samme ansvaret Gro hadde som Ap-nestleder og statsråd i 1977: Å rydde opp etter en stor oljeulykke i Nordsjøen.

Dagsavisen snakket med Brundtland etter at det store utslippet på Statfjord-feltet ble kjent for de norske deltakerne her på klimakonferansen på Bali.

Den nye Gro

Den tidligere statsministeren presiserer at hun ikke kjenner detaljer rundt Statfjord-utslippet. Det er også av en helt annen karakter enn Bravo-ulykken, som var en ukontrollert utblåsning som man slet for å få stoppet.

– Jeg håper bare Helga ikke har en så stor utfordring som jeg hadde for 30 år siden, og at dette ikke varer i 9-10 dager, sier Brundtland.

Med nær 4.000 kubikkmeter oljeutslipp, er Statfjord-ulykken den klart største siden Bravo-utblåsingen i april 1977. Ulykken den gang rystet den unge oljenasjonen Norge. Utfordringen til Pedersen minner mye om oppgavene Brundtland sto overfor som ung og relativt anonym Ap-statsråd.

Bravo-ulykken brakte Norge på fornavn med Gro, og gjorde henne etablert som norsk superpolitiker.

Skjellsettende

– Bravo var skjellsettende for hele Norge, og selvfølgelig for meg som politiker. Det var en stor utfordring, og jeg kunne ikke vite at det skulle gå så bra, minnes hun.

– Allerede den tredje dagen klarte Red Adair å stoppe utblåsningen. Jeg glemmer det aldri. Utslippene stoppet kvelden før 1. mai, da jeg skulle holde 1. mai-tale i Bergen. Folk var så lettet, hver eneste nordmann. Vi hadde gjort hva vi kunne og skulle, men vi hadde lykkes og vi hadde flaks.

– Det var denne katastrofen som virkelig brakte deg inn i folk flests bevissthet?

– Ja, det var det. Det var jo dramatiske dager, jeg ble fulgt av TV nærmest fra time til time. Jeg sov nesten ikke disse dagene, og gikk kraftig ned i vekt. Du kunne se det fra den ene TV-sendingen til den andre, sier Brundtland.

Hun spøker med at vekttapet nok var en positiv side ved hendelsen.

Gikk til aksjon

Brundtland forteller om diskusjonene med Bjartmar Gjerde, som den gang var industriminister med ansvar for olje. Det var fortsatt uklart hvilket departement som skulle ha ansvaret.

– Det var veldig viktig at vi i Miljøverndepartementet hadde utarbeidet et regelverk for hva som skulle skje ved slike store forurensningskatastrofer. Det hadde passert statsråd, men var ennå ikke effektuert.

Brundtland mener det var svært viktig at statsminister Odvar Nordli avgjorde at det var hun som skulle ha ansvaret for ulykken, fordi det var et annet departement enn oljedepartementet som fikk ansvar i slike saker.

– Jeg gikk til aksjon med en gang den natta. Statsminister Nordli skjønte at Miljødepartementet måtte få ansvaret for aksjonen. Troverdigheten i arbeidet ble da langt bedre enn om Oljedepartementet skulle bestemme, sier Brundtland.

Mer fra Dagsavisen