Innenriks

Nå tennes tusen julelys

I dag er det første søndag i advent og byen bugner av hyggelige førjulsaktiviteter.

I går startet førjulstiden i byen for alvor med tenning av byens julebelysning og skøytefest i Spikersuppa under Oslo lysfestival. Det skorter heller ikke i dag på aktiviteter for hele familien.

Julestemning i Sentrum

Byen har fått en ny arena for juleaktiviteter. I år er det inne på julemarkedet på Rådhusplassen det skjer. Frelsesarmeens grytekonserter har blant annet flyttet fra Egertorget og hit. På julemarkedet kan voksne rusle rundt og titte i bodene, mens barna aktiviseres hos julenissen, fjøsnissen og deres medhjelpere.

Et steinkast unna Rådhusplassen, nemlig på Akershus festning, vises «Reisen til julestjernen» kl. 12.30. Etter filmframvisningen blir det rundtur på festningen der deler av filmen ble spilt inn.

– Dette er en del av et arrangement som heter jul på Akershus festning, forteller omviser Nathalia Zubillaga. – Det blir omvisning både inne og ute. Vi besøker stedene som ble brukt under filmen, blant annet Sonjas fangehull.

Julemarked

Tar du turen ut av sentrum og opp til Valhallveien i Ekebergskrenten, kan du oppleve et julemarked av de sjeldne fra kl. 13.00. I boligsameiet Utsikten husvildkoloni inviterer styret til årets julemarked. Her står naboene side om side og selger alt fra juletrær til brukskunst og antikviteter fra små boder. Dette skjer på plassen ovenfor tomannsboligene som i gamle dager var midlertidige boliger for bostedsløse.

I tråd med boligsameiets historikk går derfor ti prosent av salgsinntektene hvert år til veldedige formål. I år som i fjor går pengene til Oslo krisesenters julefeiring for barn. Utsikten husvildkolonis julegran tennes og det vil bli musikalske innslag fra Jernbanens Musikkorps.

Mer fra Dagsavisen