Innenriks

Bare 10 advokater fratatt bevilling

Justisminister Knut Storberget mener at terskelen for å frata advokater bevillingen må være veldig lav. Men i fjor mistet bare 10 av 66 innklagede advokater bevillingen.

Det er likevel en økning på fire, sammenlignet med 2005, men på nivå med 2004. De fleste mistet advokatene bevillingen på grunn av økonomiske misligheter som mangelfull bokføring, manglende innsendt egenerklæring og revisorerklæring, misbruk av klientmidler og for høye salærkrav.

To av seks saker er brakt inn for domstolene. I den ene saken konstaterte bokettersyn at advokaten ikke hadde bokført et eneste bilag for 2005. Han hadde også krevd et honorar på 600.000 kroner for to oppdrag, der Disiplinærnemnda mente at salæret ikke skulle overstige 200.000. Tilsynsrådet, som er direkte underlagt Justisdepartementet, mente at saken var så alvorlig at de advarte mot advokaten med en annonse i pressen.

Advokatbevillingsnemnda, som tilbakekaller advokatbevillinger, er disiplinærutvalgets og tilsynsrådets øverste organ. Bevillingsnemnda har behandlet tre klager på avslag på søknad om ny advokatbevilling 2006.

Ingen ble etterkommet. Det ble heller ikke tre klager på søknad om ny bevilling etter tidligere tilbakekall. Bevillingsnemnda ga i 2006 14 irettesettelser og 20 advarsler.

I et portrettintervju i oktoberutgaven av Advokatbladet sier justisminister Knut Storberget at det er viktig at advokater som trår over grensene blir stoppet – og ikke få holde på i det vide og brede.

– Det har advokatbransjen alt å tjene på. Advokaten er betrodd, både i forhold til fakta og penger. Terskelen for å miste bevillingen skal være spesielt lav i forhold til økonomisk skikkelighet og forvaltning av klientenes penger, sier Storberget.

Advokatbladet viser til advokater som blir dømt i domstolene, men likevel får praktisere som om ingenting er skjedd. Hva er vitsen med tilsynsråd og bevillingsnemnd når ikke engang disse stoppes, spør bladet Storberget.

– Vi må bli flinkere til å rydde opp alle mann, også Advokatforeningens hovedstyre må bli flinkere til å innklage advokater til tilsynsrådet, sier Storberget og nevner at han selv ble utsatt for klientkapring mens han praktiserte som advokat.

Mer fra Dagsavisen