Innenriks

Hekta på grønn te

Nordmenn drikker stadig mer te, og ingen andre i Europa drikker så mye grønn te som oss.

De siste tre årene er salget av grønn te doblet her til lands. I dag er hver fjerde tekopp som drikkes i Norge av denne sorten, får Dagsavisen vite når vi drikker frokost-te med 10. generasjon Twining.

– Ingen andre europeiske land drikker så mye grønn te som Norge, konstaterer Stephen Twining, som har tatt turen innom Oslo denne uken.

Grønt sunnere?

– Norske tedrikkere er opptatt av den grønne teens helsebringende effekter, sier representanten for det 300 år gamle tehus-dynastiet.

Twining viser til at det er veldokumentert at grønn te har høyt innhold av antioksidanter og andre helsemessige positive stoffer. Stoffene hjelper blant annet mot kreft og alzheimer.

Men Twining selv er ikke overbevist om at grønn te er sunnere enn svart te.

– Forskere begynte simpelthen å se nærmere på den grønne teen, og har ikke i like stor grad sett på den svarte teen. Både den grønne og svarte teen kommer fra den samme planten, og noe forskning viser at den svarte teen har helsemessige fordeler, sier Twining.

Drikker mer te

På verdensbasis er det kun vann som utkonkurrerer teen. Norge har lenge vært betraktet som et kaffedrikkende unntak, men skal vi tro forbrukerundersøkelse til Statistisk sentralbyrå (SSB) publisert mandag, kan dette være i ferd med å snu: I fjor drakk hver nordmann i gjennomsnitt 0,3 kilo te. Dette er en ikke ubetydelig økning, særlig tatt i betraktning at gjennomsnittsforbruket har ligget stabilt på 0,2 kilo de siste 15 årene.

Også Twinings har merket seg en økning på sju prosent i tesalget i Norge de siste to årene.

– Nordmenn er åpne for å prøve ut nye tetyper sammenlignet med folk i andre land. Derfor tror jeg nordmenn setter pris på at det stadig introduseres nye fruktsmaker, sier Twining.

krever kvalitet

Daglig leder Robert Diab i tebaren Leaves'n Beans i Oslo sentrum forteller at nordmenn ikke bare er uredde tedrikkere, men at vi også setter pris på kvalitet.

– Kunder er villige til å betale 300 kroner for 100 gram te, sier Diab.

For halvannet år siden åpnet han tebar et steinkast fra Karl Johan. Her selger han over 100 forskjellige typer te, i løs vekt eller som kunden kan ta med seg i en kopp.

– Vi selger mest grønn te. Mange av kundene er opptatt av helseeffektene, og dette gjelder særlig kvinner, forteller teentusiasten da noen kunder avbryter intervjuet.

Disse kundene har kjøpt te tidligere, men i går skulle de kjøpe kaffe som Diab også selger. Dette bekrefter i grunnen bare SSB-undersøkelsen. Den viser nemlig at teens suksess ikke skjer på bekostning av kaffen. Faktisk øker også kaffeforbruket noe samtidig med at teen slukker tørste hos flere.

Mer fra Dagsavisen