Innenriks

Vi gjenvinner nesten alt

Du skal være god hvis du klarer å finne en brusflaske eller et bildekk på fyllinga. Gjenvinningen er nemlig i ferd med å nærme seg 100 prosent.

Aller flinkeste innsamler er Bryggeriforeningen. Hele 99,2 prosent av flaskene med øl og brus som foreningens medlemmer solgte i fjor, ble returnert, viser nye tall fra Statens forurensningstilsyn (SFT).

– Folk har fått så mange muligheter til å bli kvitt søpla si på en god måte, at det egentlig ikke lenger finnes noen unnskyldning for ikke å gjenvinne.

Det mener Tore Killingmo, som i snart ti år har tømt returpunktene for glass- og metallemballasje i Oslo.

Rekord på rekord

Flere andre innsamlere kan vise til nesten like gode resultater som Bryggeriforeningen:

"Norsk Glassgjenvinning, Norsk Returkartong/Tine, Norsk Resirk og Ringnes oppnådde returandeler fra 90,1 til 97,3 prosent for sine innsamlingsordninger i fjor.

"Materialselskapene har aldri samlet inn mer emballasjeavfall enn i 2006. Totalt ble 435.000 tonn avfall av denne typen sendt til gjenvinning. Det utgjør 90 prosent av all brukt emballasje i Norge.

"Norsk Dekkretur AS samlet inn rundt 4,2 millioner bildekk. Dermed kom 40.000 tonn med kasserte dekk til nytte igjen, enten ved ombruk, materialgjenvinning eller energiutnytting. Dekkimportørene som utgjør Norsk Dekkretur har en markedsandel på 88 prosent. De samlet inn ikke bare de aller fleste av sine egne gamle dekk, men også dekk som konkurrentene har solgt. Gjenvinningsandelen til Norsk Dekkretur ble derfor på hele 110 prosent.

Hverdagsinnsats

– Vi er strålende fornøyde, sier seksjonssjef Kari Aa i SFT.

Hun mener æren for de gode resultatene må fordeles mellom alle vanlige forbrukere som kildesorterer glass, metall, papir og mer til, og de ulike returselskapene.

– Før ville alt dette ha endt på fyllinga. Nå er det viktig at vi fortsetter å være like flinke som vi er nå.

– Er det mulig å øke innsamlingsgraden enda mer?

– Ja, vi kan bli enda bedre enn vi allerede er hvis hver og en av oss tar ansvar. Det er også slik at jo mer tilgjengelige de ulike innsamlingsordningene blir, jo lettere blir det for folk å bruke dem. Samtidig sparer næringslivet penger jo mer de samler inn, fordi man da kan unngå miljøavgifter.

Gjenvinning i det blå

En nærmere titt på fjorårstallene, viser at det fortsatt gjenstår noe arbeid når det gjelder gjenvinning av plastemballasje. Materialselskapene har heller ikke nådd målene for materialgjenvinning for ekspandert plast og kartong.

SAS Braathens kommer dårligst ut blant selskapene som har egne returordninger for tomflasker og – bokser. Returandelen i fjor var bare 40 prosent. Informasjonssjef Thomas Midteide har forklaringen på dette.

– I fjor var det et pantesymbol på denne emballasjen. Det førte til at passasjerer tok med seg flasker og bokser ut av flyet for å pante dem. Nå har vi fjernet pantesymbolet og returandelen har økt til 76 prosent. Det er vi relativt godt fornøyde med.

Mer fra Dagsavisen