Innenriks

Grønne turistdager i Oslo

I dag åpner den globale økoturismekonferansen i Oslo. At det er Oslo som er valgt til å være vertsby for konferansen er ikke tilfeldig.

Oslo ble i 2003 kåret til å være en by med bærekraftig utvikling. Lone Lamark, prosjektleder i Grønt i Praksis (GRIP) er glad for at den aller første økoturismekonferansen holdes i Oslo.

– Til å være en såpass liten by har Oslo mange grønne parker og vi har Oslofjorden som ikke ligger langt fra sentrum, sier hun.

Flere internasjonale aktører har meldt sin ankomst på den tre dager lange konferansen og flere av dem er store navn innenfor bransjen.

– Vi har nærmere 80 ulike representanter fra over 40 land, sier Lamark.

Og det er helt tydelig at enkelte av deltakerne lever som de preker.

– Noen av deltakerne fra London ankommer Oslo med tog.

Fra Norge vil blant annet næringsminister Dag Terje Andersen og miljøvernminister Helen Bjørnøy være til stede. I tillegg til ulike foredrag vil publikum kunne delta på workshops med temaer som Fair Trade og dagsaktuelle emner som klimaforandringer.

Fint besøk

Konferansen skal holdes i naturskjønne omgivelser på Holmenkollen Park Hotell fra 14.-16. mai. Dronning Sonja vil være til stede på åpningen, sammen med blant andre presidenten av Sametinget, Aili Keskitalo. Konferansen er et samarbeid mellom Norsk Økoturisme, The International Ecoturism Society (TIES) og FN.

GRIP, WWF og Innovasjon Norge står bak prosjektet Norsk Økoturisme som har som mål å etablere økoturisme blant norske naturbaserte bedrifter.

– Det skal kunne gå an å drive en bedrift på en ansvarsfull måte, sier Lone Lamark.

Naturens premisser

Økoturisme er reiser som foregår på naturens premisser. Siden FNs økoturismeår i 2002 har den internasjonale oppmerksomheten rundt denne ansvarlige måten å reise på vakt stor interesse hos bedrifter og privatpersoner.

– Økoturisme er et relativt nytt begrep i Norge. Her til lands er det nytt å tenke miljø når man reiser, mener Lamark.

Det legges stor vekt på at en turoperatør skal tilby naturbaserte opplevelser og ta hensyn til den lokale kulturen.

– Det betyr også at vi forurenser mindre, sier Lamark.

Hun mener at økoturismens målgruppe er mellom 30 og 40 år, men at dette er tall som fort kan forandre seg.

– Unge har stadig mer miljøkunnskap og all mediefokuset på klimaendringer gjør at flere yngre blir mer miljøbevisste.

Mer fra Dagsavisen