Innenriks

Frykter dyr og sykdom

Lege Gunnar Hasle kan fortelle at flere blir angrepet og drept av hai nå enntidligere men at dette likevel rammer svært få.

– Vår oppgave er å berolige forteller han.

Hasle er spesielt skeptisk til turer der man oppsøker og mater hai for så åsvømme sammen med dem.

– Å lære haien at mennesker og mat hører sammen er feil sier han.

Sjørøvere

Hasle kan svare på det meste enten spørsmålene gjelder edderkopper slangerhai eller malaria. Men også spørsmål om krokodiller pirajaer guinea-orm ogsjørøvere er han forberedt på.

For selv om det ikke er mange turister som angripes av noen av dissegruppene er det likevel frykt knyttet til dem.

Særlig har mange spørsmål om slanger når de skal reise ut.

– Turistene som blir bitt er gjerne de som har prøvd å håndtere slangeneforteller han.

Ellers er det liten risiko for å bli bitt men man bør ha på støvler ogbukser når man skal inn i områder med mye slanger. Og det er greit å laguiden gå først. Både fordi de ser mer i naturen enn det turistene gjør menogså fordi de kan skremme bort eventuelle slanger.

– Ser du en slange må du regne den som farlig med mindre du er helt sikkerpå at den ikke er det. Du må absolutt ikke prøve å drepe den både fordi detkan være en truet dyreart og fordi slanger er raskere enn vi tror sierHasle.

Karantene

Selv om bekymringen gjerne går på slanger og haibitt er det også flere sombekymrer seg for pandemier som får mye plass i media i visse perioder. Etterat sars og fugleinfluensa ble omtalt i presse og kringkasting var det fleresom lurte på om de kunne reise til utlandet i det hele tatt.

– Hva den enkelte gjør i slike tilfeller betyr lite. Under en pandemi er duikke stort mer trygg hjemme i Kviteseid enn i Bangkok forteller Hasle oglegger til at det du kan komme ut for er karantenetiltak fra myndighetene idet landet du besøker.

Motgift

I tilfelle slangebitt er det ikke lett å komme med entydige råd. Men det eren fordel å ha med slangen til sykehuset fordi du da kan få riktig motgift.

Du bør ikke skjære rundt slangebittet eller prøve å suge ut giften. Mot noenslangebitt hjelper det å holde trykk mot bittstedet mens dette bare gjørsaken verre skulle det være en annen type slange som har sprøytet inn giftensin.

Selv om det nå er de farligste dyrene som nevnes er det ikke disse dyreneturister burde frykte når de tar turen til utlandet. Det er nemligtrafikkulykker aids og malaria som er de største farene.

Skrekkbinett

På hjemmesiden til Reiseklinikken er det lagt ut historier og bilder somgjelder farlige dyr og sykdommer

Gunnar Hasle tar her for seg dyr og sykdommer blant annet kvikksandhaiangrep candirú slangebitt krokodiller elefantsyke og kannibalisme

Mer fra Dagsavisen