Innenriks

Koster dyrt å spare helsa

Opptil 212 millioner kroner vil det koste å sikre sykepleiere i tøff tredelt turnus med nattarbeid samme rettigheter som (mannlige) industriarbeidere med natt-turnus har: To timer kortere arbeidsuke.

Det viser beregninger Norsk Sykepleierforbund har gjort. Trolig må enda mer penger på bordet om regjeringen skal holde sitt løfte i Soria Moria-erklæringen om «å bidra til å likestille skift- og turnusarbeid i samarbeid med arbeidslivets parter». I tillegg til de maksimalt 11.291 sykepleierne som vil bli omfattet av definisjonen våker også tusenvis av hjelpepleiere over gamle og syke om natten. Noen transport- og servicearbeidere kan også.

Ti års kamp

I ti år har sykepleierne kjempet for at deres tredelte turnus skal sidestilles med industriens døgnkontinuerlige skiftarbeid. Nå har de fått nytt skyts:

Dagsavisen omtalte i går den første brede dokumentasjonen i Norge på at kvinner i tøff turnus med nattskift utsettes for alvorlig helsefare.

" Det øker risikoen for brystkreft med 50 prosent.

" Det opptil dobler risikoen for abort for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.

– Dette er urovekkende. Rapporten bekrefter det vi allerede vet at nattarbeid er en belastning for helsa. Derfor er i utgangspunktet ikke nattarbeid tillatt påpeker statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Fra 1. januar i år ble det påbudt å tilby nattarbeiderne jevnlig helsesjekk. I tillegg har de rett til fritak dersom de av helsemessige sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det. Men bare regjeringen kan sikre nattarbeiderne i turnus kortere arbeidstid eller mer penger.

– Ballen ligger hos oss bekrefter statssekretæren.

Men han vil ikke si noe om når vi kan vente oss noen svar fra regjeringen.

Kastet kortene

Det kommer neppe noe i statsbudsjettet fredag. For så sent som 18. september i år ga høyesterettsdommer Ingse Stabel opp å finne en definisjon av hva som skal til for at turnusordninger er sammenlignbare med helkontinuerlig skiftordninger. Arbeidsgruppa med representanter fra arbeidsgivere og arbeidstakere samt departementet ble nedsatt høsten 2005.

Vaktbelastningen er svært ulik både mellom og innenfor de ulike yrkesgruppene. Et mylder av deltidsstillinger gjør det ikke lettere å sammenligne arbeidsbelastningen.

– Derfor er det kanskje bare heltidsansatte i tredelt turnus som vil bli omfattet sier informasjonsrådgiver Bernhard Stormyr i Sykepleierforbundet.

I så fall gjelder det «bare» 6.580 sykepleiere.

Statssekretær Støstad understreker at regjeringen tar nattarbeidernes kår på alvor. Men han vil ikke kommentere sammenhengen mellom helseskadelig nattarbeid og økende sykefravær etter den opphetede sykelønnsdebatten.

– Vi vet at nattarbeid er helseskadelig derfor har vi et regelverk som skal begrense de uheldige konsekvensene sier Støstad.

Dagsavisen i går.

Mer fra Dagsavisen