Innenriks

Tyrkiske brød i farta

Fra å være et ukjent tyrkisk brød har børek i dag blitt kjent for flere nordmenn enn bare de som ferdes på Grønland i Oslo. Med stadig flere kulturer representert i matbutikkene er det ikke bare tradisjonelle norske brød som står først på handlelisten.

Nye Baker Medis AS på Økern baker mellom 2-3.000 børek hver natt. Fra klokken tolv om kvelden til tidlig morgenkvist er produksjonen i gang for å lage det tyrkiske brødet fylt med fetaost grønnsaker eller kjøtt.

Mer åpne

– Den norske maten er litt kjedelig. Nå ser jeg at nordmenn har blitt mer åpne for andre kulturer og smaker. Det at utenlandsk mat er tilgjengelig i flere butikker og restauranter gjør det enklere forteller Yunus Yildiz.

Han er daglig leder i Nye Baker Medis AS som begynte i det små. I dag har de 20 ansatte og produserer tyrkiske danske libanesiske og franske bakervarer døgnet rundt. Bakeriet har også hentet inn brødspesialister fra Tyrkia. De skal gi akkurat den rette smaken på brødene som leveres til blant andre Deli de Luca og ICA Gourmet.

– Det blir importert mye frossent brød til Norge. Jeg synes det skal være ferskt og varmt rett fra bakeriet. I Tyrkia ligger flere bakerier på gatehjørnene og serverer nybakt brød. Det gir den beste smaken mener Yildiz.

Han får flere gode tilbakemeldinger på deres tyrkiske brød og mener Oslo har vokst til å bli en flerkulturell by. Og det er visst ikke bare er nordmenn som blir inspirert av utenlandsk mat. Yildiz er andregenerasjons innvandrer fra Tyrkia og hjemme hos han er karbonader med brun saus en gjenganger på middagsbordet.

– Laks med poteter og brokkoli er en av favorittrettene mine. Det spiser vi ofte i min familie forteller 22-åringen.

Mat I farta

Nye Baker Medis AS var først ute med produksjon av tyrkisk brød i Norge og distribuerte til dagligvarebutikker med tyrkiske eiere. I dag merker de konkurransen fra flere produsenter. 7-Eleven er en av kjedene som kjøper børek fra Nærbakst.

– Vi har solgt børek i halvannet år forteller Kjell Erik Thune-Larsen kategorisjef i 7-eleven.

For dem har børek blitt en suksess.

– Brødet er veldig spennende. Særlig kunder i Oslo sentrum og unge mennesker kjøper børek fra oss.

Også Sevnur Ates fra Izmir import i Torggata forteller om stadig flere nordmenn som handler utenlandske varer hos dem.

– Vi selger spesielt mye pidebrød og børek. Unge travle mennesker stikker innom og tar med seg en børek i farta sier Ates.

Mer fra Dagsavisen