Innenriks

Hamstrer ved i frykt for krise

Vil du spare noen energikroner på å fyre med ved når kulda for alvor setter inn men fortsatt ikke har fylt opp boden med ved kan det hende du alt er for sent ute. Selv om kalenderen fortsatt bare viser august er det flere vedprodusenter som allerede begynner å gå tomme for ved.

– I fjor hadde jeg bjørkeved ut januar i år holdt ikke lageret ut august engang. Og det til tross for at jeg har produsert mer bjørkeved i år enn i fjor sier vedprodusent Hans-Harald Fallet Habberstad på Romerike.

Han selger ved i store kvanta til privatpersoner i Oslo-området og har i år merket en kjempeøkning i antall kunder.

– Jeg tror det er alle medieoppslagene om den varslede strømkrisa som gjør utslaget. Etter et innslag om strømprisene på Dagsrevyen sto ikke telefonen stille sier Habberstad.

Økt pågang

Daglig leder Oddvar Espegard i Norsk Ved bransjeorganet for vedprodusenter sier at alle vedleverandørene melder om en pågang langt over normalt de siste ukene.

– Etterspørselen er enorm. For en normal vinter produserer vi rikelig med ved men i år kan det se ut til at det kommer til å gå tomt utpå høsten sier Espegard.

Vedprodusentene i Norge får problemer med å skaffe mer ved om lagrene skulle gå tomme.

– Det lar seg nok gjøre å skaffe litt det er for eksempel mulig å ta i bruk kunstig tørking av veden men størrelsen på produksjonen bestemmes lenge før vedsesongen starter sier Espegard.

Dyr importved

Når ved i store kvanta tar slutt hos de lokale norske produsentene blir vedfyrerne avhengige av dyrere ved i 40- og 60-liters sekker. Tore Skogvold i Skedsmo vedhandel importerer ved i stor skala fra Estland. Han selger mellom 100 og 150 60-literssekker om dagen.

– Med tanke på at det bare er august er det veldig uvanlig å selge så mye ved som jeg har gjort i år. Det nye er at folk bestiller mye mer ved og de bestiller mye tidligere enn de har gjort før sier han.

Daglig leder Eldar Sletteng i Alfa biogroup importerer biobrensel fra Sverige Russland og Latvia. Sekkene med 40 liter ved selges hos Plantasjen og SmartClub og den siste uken har det vært lange køer hver gang trailere med nye forsyninger har ankommet butikkene. Men Sletteng forsikrer at lagrene ikke kommer til å gå tomme.

– Vi har veldig god tilgang på ved. Veden tørkes kunstig og våre leverandører produserer ukentlig 60.000 sekker hele vinteren sier Sletteng.

Han mener at ingen norske produsenter har tatt høyde for årets varslede strømkrise. I tillegg førte fjorårets snørike vinter til at vedhogsten ble forsinket på våren.

Lite ved overalt

Flere steder på Østlandet er vedlagrene i ferd med å tømmes. Produsent Ståle Weseth på Kongsberg har produsert nesten 50 prosent mer i år enn i fjor det var han sikker på kom til å holde for denne sesongen og den neste.

– Jeg trodde ikke jeg kom til å produsere ved til neste år men nå er jeg allerede snart tom for ved sier han til Dagsavisen.

Han bekymrer seg for at det ikke vil være nok ved til alle som trenger det denne vinteren.

– Unge mennesker er generelt veldig seine med å bestille ved. De venter ofte til det er kaldt ute men det kommer til å bli for seint i år sier han.

Et par sekker

På gårdsplassen til Hans Petter Kristiansen i Follo er det solgt hundrevis av sekker med ved den siste tiden.

– Jeg har vel et par sekker igjen som ikke er bortbestilt allerede men i praksis er alt utsolgt. Det har vært en stor pågang i hele august sier Kristiansen til Østlandets Blad.

På Daleløkken Arbeidssenter i Asker tømmes vedlagrene flere måneder før det som er normalt.

– Det er helt ekstraordinært. Når vi kommer om morgenen ligger det omkring tjue meldinger på svareren sier Ulf Larstedt arbeidsleder ved Daleløkken til Budstikka. I løpet av dagen er det rundt førti henvendelser om ved legger han til.

Mer fra Dagsavisen