Innenriks

Nekter innvandrere besøk fra utlandet

Mumtaz hadde håpet å få besøk av tanten denne sommeren slik at hun fikk selivet hans i Norge. Men Utlendingsdirektoratet avslo visumsøknaden hennes.

I begrunnelsen heter det at hans barnløse tante ikke har sterk noktilknytning til Pakistan og at landets økonomiske og sosiale forhold gjørdet attraktivt for henne å bli værende i Norge.

– Tanten min har hus nettverk pensjonsinntekt og familie i Pakistan. Deter trist å mistenke henne for å ville forsøke å bosette seg i Norge fordihun ikke har barn i Pakistan sier Mumtaz oppgitt.

– Tynt begrunnet

En UDI-rapport for 2005 viser sterk variasjon i avslagsandelen påvisumsøknader fra ulike land. Særlig de største ikke-vestligeinnvandrergruppene blir nektet besøk. Blant annet får ca. 50 prosent av 3450visumsøknader fra Pakistan og Sri Lanka avslag. Derimot er det mye lettere åfå innvilget visum dersom søkeren kommer fra land som tradisjonelt har hattflere asylsøkere. Til sammenligning fikk bare 6 prosent av søknadene fraEtiopia avslag.

Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) har fått mange henvendelserfra fortvilte innvandrere som nektes besøk fra slektninger i utlandet.

– UDI avslår visum på tynt grunnlag. UDI antar at folk ikke returnerer tilhjemlandet sitt etter besøk hos slektninger i Norge. Men det finnes ingenstatistikk som viser at mange ikke returnerer sier rådgiver Ingjerd Hanseni OMOD.

Klager til statsråden

Nå har OMOD sendt brev til integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen for ågjøre ham oppmerksom på det organisasjonen betegner som diskriminerendepraksis.

– Regelverket er allerede strengt nok til å forebygge avhopping sier Hansenog viser til at alle som søker om visum trenger et invitasjonsbrev fraverten i Norge. Verten må i tillegg underskrive en garanti som dekkerkostnader ved en eventuell tvungen hjemsending.

– Dette koster ikke staten noe mener Hansen.

Lav grad av tilknytning til hjemlandet er en viktig faktor for utfallet avvisumsøknaden. I brevet til statsråden spør OMOD hva som egentlig menes med«tilknytning».

– Vi fikk en henvendelse fra en norsk statsborger som ønsket å få besøk frasin lillebror fra hjemlandet. Han fikk avslag fordi han var ung ugift ogikke i fast jobb. Hans eldre bror søkte også. Han var gift hadde barn eidestor dyr leilighet og hadde svært god jobb men også han fikk avslag. Hvormye skal egentlig til for å få besøke slekt i Norge? spør Hansen.

Mangler statistikk

UDI bekrefter at utreisestatistikk ikke finnes.

– Vi vet om enkeltsaker men har ikke statistikk på hvem og hvor mange somikke forlater Norge etter at visumet går ut sier Eva Vatne fungerendeavdelingsleder for oppholdsavdeling i UDI.

95 prosent av sakene blir behandlet ved utenriksstasjonene i samarbeid medUDI.

– En mulig forklaring til at en større andel av visumsøknader fra Pakistanog Sri Lanka får avslag enn søkere fra Etiopia kan være at det dreier seg omforskjellige typer søkere. De fleste fra Pakistan og Sri Lanka søker omvisum for å besøke venner og familiemedlemmer mens søkere fra Etiopia foreksempel kan være forretningsfolk som har fått innvilget visum iSchengen-området tidligere tror Vatne.

Vatne opplyser at hver sak blir vurdert individuelt. Hver vurdering tarhensyn til sannsynligheten for at søkeren returnerer samt hvorfor søkerenvil til Norge. Norsk visumpraksis må dessuten harmoniseres med praksisen iSchengen-området fordi visum til Norge gir muligheter til å reise til restenav Europa legger Vatne til.

Mer fra Dagsavisen