Innenriks

Full forvirring omkjøttdeig fra Lidl

– Matvarekjeden Lidl har i dag meldt til Mattilsynet at de har funnet envariant av bakterien E.coli O 103 i ett av sine produkter opplyste direktørJoakim Lystad i Mattilsynet på en pressebrifing i går kveld.

Lidl oppdaget selv bakterien i en rutinekontroll. Det er i Lidls 400 gramspakninger med «Gullgryten» kjøttdeig E.coli-bakterien er funnet. Pakkene erprodusert av Vestfold kjøttvare og er merket med produktnummer 327. Disseselges som både ferskvare og frysevare.

Det finnes både en farlig og en ufarlig E.coli 103-variant og det er ikkeendelig bekreftet at det er den farlige utgaven som er funnet iLidl-kjøttdeigen. Men etter det Dagsavisen erfarer tydet det i går kveld påat det er den farlige varianten som er funnet.

– Produktene er nå trukket tilbake fra markedet og prøver av kjøttdeigen ersendt til ytterligere analyse hos Nasjonalt Folkehelseinstitutt sier Lystad.

Resultatene av prøvene blir trolig klare i dag.

Flere leverandører

Det hersket i går kveld full forvirring om hvor E.coli-smitten somsannsynligvis har gjort ni barn syke og drept en fire år gammel guttegentlig kommer fra. Mattilsynet fikk først beskjed om at kjøttdeigenstammer fra Gilde Fosen.

– Men de siste beskjedene vi nå har fått tyder på at kjøttdeigen også kaninneholde kjøtt fra andre underleverandører sa direktør Joakim Lystad iMattilsynet sent i går kveld.

Det er Vestfold Kjøttvare som produserer Lidls kjøttdeig men råvarene tilkjøttdeigen stammer delvis fra Gilde Fosen i Trøndelag. Gilde bekreftetdette i går kveld. Tidligere er det Gildes anlegg på Rudshøgda man har troddhar vært kilden til E.coli-bakterien. I går kveld var det uklart om Gildehar sendt slaktekjøtt fra Rudshøgda til Fosen.

Leter etter smittekilde

Folkehelseinstituttet og Mattilsynet arbeider nå med å bringe på det rene omkjøttdeigen har sammenheng med E.coli-mistanken knyttet til Gilde.Folkehelseinstituttet holder fast ved at det er kjøttdeig fra Gilde somtrolig er årsaken til de ni sykdomstilfellene. Samtidig leter myndigheteneetter andre mulige smittekilder som andre matvarer oppholdssteder ogaktiviteter.

– Folkehelseinstituttet vet ennå ikke om kjøttdeigen fra Lidl kan ha noe medde syke barna å gjøre skriver Mattilsynet på sin hjemmeside.

Mattilsynet undersøker også om Vestfold Kjøttvare produserer for andre ennLidl.

Dropp kjøttdeig

Lidl informerte i går Mattilsynet lokalt om funnet. Beskjeden gikk rasktvidere til Mattilsynet sentralt som er i høyberedskap etterE.coli-utbruddene hos småbarn.

– Gilde vil sammen med Mattilsynet bidra til å kartlegge om det er ensammenheng mellom disse prøvene og de E.coli-tilfeller som har vært skriverGilde på sin hjemmeside.

Mattilsynet ber folk la være å spise kjøttdeig de er usikre på opprinnelsentil og steke den ordentlig.

Mer fra Dagsavisen