Innenriks

Superspaneren slutter i politiet

Politiets hovedvitne i Munch-ranet politispesialist JohnnyBrenna (38) hopper av politikarrieren. Han begrunner det med langvarigslitasje og belastningen ved å vitne i bankboks-saken mot David Toska og iMunch-rettssaken.

– Jeg har vært 20 år i politiet og har behov for å gjøre noe helt annet etår. Jeg har tenkt på dette lenge men belastningen de siste ukene fikk megtil å ta beslutningen sier Brenna som har jobbet opp mot torpedo- ogransmiljøet siden 1992 – et miljø han benevner som AS Krim Oslo.

Gjennom to store rettssaker i løpet av en drøy måned har de tiltaltesforsvarere trukket Brennas etterrettelighet arbeidsmetoder ogvurderingsevne i tvil. Det gjelder jobben han gjorde som kildefører forSecuritas-vakten som ga informasjon til David Toska om bankhvelvet på Bryn i2000 og 2001 – og sin vurdering av informasjonen hans mangeårige kontakt iransmiljøet Petter Rosenvinge ga ham om Munch-ranet.

– Å vitne mot en informant er det verste marerittet en kildebehandler kantenke seg sa Brenna fra vitneboksen. Hans kilder er i hovedsak personer idet kriminelle miljøet.

Petter Rosenvinge har pekt ut Bjørn Hoen som organisator Petter Rosenvingeog Stian Skjold som sjåfør og ransutøver – og David Toska som oppdragsgiver.

Fra kilde til tiltalt

Da Rosenvinge selv ble tiltalt for medvirkning til Munch-ranet måtte Brennaavbryte kontakten. Rett før jul i fjor ble han bedt om å gå tilbake til dehalvannet år gamle notatene sine og skrive en rapport på oppdrag frastatsadvokat Terje Nybøe. Han ble deretter stevnet som vitne i enbevisførsel som er fri for tekniske bevis og DNA og bygger mye påtelefonavlyttet kodesnakk. Slik ble både tyster og spaner avslørt avpolitiet selv.

Forsvarerne i Munch-saken har under protester fra Nybøe krevd å få Brennasnotater utlevert for å vurdere underlagsmaterialet for rapporten. Det fikkde i går. Det betyr at Brenna igjen kan bli innkalt som vitne.

Statsadvokat Terje Nybøe som aktorerer Munch-saken ble orientert omBrennas beslutning i helgen.

– Johnny Brenna er en super politimann og det er synd at politiet misterham sier Nybøe.

Toskas pest

Da David Toska forklarte seg i bankboks-saken kalte han Johnny Brenna for«superspaneren» en politimann hans miljø «skyr som pesten». Toska bleforrige uke frikjent for å ha stjålet nærmere 30 millioner kroner på grunnav det retten mener er ulovlig politiprovokasjon. Også dette føltes dypturimelig for Brenna som var kildefører for Securitas-vakten politiet bruktesom agent.

Brenna er kanskje den i politiet med mest kunnskap om de forskjelligefraksjonene og personene i ransmiljøet. Han deltok selv i pågripelsen av enKjell Alrich Schumann med sekken full av NOKAS-penger i mai 2004.

Nå tar han et års pause. Planene er å starte et eget firma hvor han tilbyrforskjellig kompetanse.

Mer fra Dagsavisen