Innenriks

Forsvarte seg medskarp ammunisjon

Forsvaret beskriver det som en krigssituasjon da 200-300 rasende demonstranter tirsdag gikk til angrep på den norskledede ISAF-leiren i Meymaneh nordvest i Afghanistan. I sin foreløpige rapport innrømmer Forsvaret at soldatene løsnet skudd mot demonstrantene.

– Soldatene var redde for sitt eget liv og løsnet skudd i rent selvforsvar sier pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarets fellesstab til Dagsavisen.

Seks norske soldater ble lettere såret i angrepene. Bare flaks gjorde at norske liv ikke gikk tapt mener Forsvaret. Det er ikke kjent om det var norske soldater som løsnet skudd. I leiren var det også soldater fra Finland og Latvia.

Tungt bevæpnet

Forsvaret har gått gjennom rapporter om hendelsesforløpet tirsdag og beskriver en svært dramatisk situasjon i leiren til den såkalte PRT-gruppen (Provisional Reconstruction Team). Om lag 70 militære og sivile bidrar blant annet til gjenoppbygging i området.

Demonstrantene brukte tunge våpen som panservernraketter håndgranater brannbomber kalasjnikover og andre håndvåpen mot den flernasjonale styrken. Demonstrantene satte fyr på vaktbua utenfor leiren og tok seg inn gjennom porten. En stor firehjulsdrevet Toyota ble satt opp som ny sperre men også den ble satt i brann og demonstrantene tok seg helt inn i leiren.

– Soldatene tok dekning der det var mulig. Huset i leiren er en gammel bank og er en solid bygning. Men flere kom i direkte kontakt med demonstranter og opplevde det som livstruende sier Øverli.

Absolutt selvforsvar

Den fungerende finske sjefen i leiren ga ikke ordre om å åpne ild mot angriperne. Men selvforsvarsretten er absolutt i enhver situasjon hvor norske styrker deltar i utenlandsoperasjoner skriver Forsvaret i sin foreløpige rapport.

Kampene pågikk i fem timer. Og selv om det ble løsnet skudd brukte ISAF-styrken i hovedsak defensive våpen som tåregass gummikuler og varselskudd.

Forsvaret vil ikke spekulere i hvem angriperne var.

– Forsvarssjefen har sagt at våpen er en del av bekledningen i Afghanistan. Det er store mengder våpen i omløp men det er ikke mulig å si noe mer om angriperne nå sier Øverli.

Minst fire demonstranter skal ha blitt drept under opptøyene og 18-20 skal være såret. Forsvaret sier i sin rapport at «de ikke er blitt orientert om skadde eller døde som en følge av skudd fra PRT-personell.»

Men det kan ikke utelukkes.

– Jeg kan bare vise til det vi skriver i rapporten om hva vi så langt vet. Nå skal soldatene debrifes av spesialister de nærmeste dagene sier Øverli.

Nye norske soldater

ISAF skal nå vurdere sikkerheten i PRT-leiren. Foreløpig er jagerfly kommet inn som luftstøtte og flere soldater fra ISAF-styrken og Afghan National Army skal beskytte leiren inntil situasjonen stabiliserer seg.

20 norske soldater er sendt til Meymaneh. De skal erstatte soldatene som er såret samt bidra til å bygge opp igjen leiren og til vakthold.

– Men PRT-leiren er avhengig av dialog med lokalbefolkningen for å gjøre sin jobb og det blir et feil signal å mure seg inne sier Øverli.

Mer fra Dagsavisen