Innenriks

Kald vinter for huden

Slik tar du vare på huden

når kulda setter inn

Polfarer Liv Arnesen får stadig spørsmål om hvordan folk best kan beskytte ansiktet i kulda.

– Det virker som mange har vent seg til milde vintrer. Nå kommer kulda som en overraskelse på folk mener polfarer Liv Arnesen.

Selv synes hun kald frisk og tørr luft er atskillig mer behagelig enn sydenvarme og høy luftfuktighet.

Polfareren har opplevd 40 kuldegrader og vind på ekspedisjonene sine – det innebærer at hun har vært ute i 60 effektive kuldegrader. Men til trøst for alle som frykter vinterskader på huden: Liv Arnesen selv har ikke fått noen varige men.

– Solskader har jeg fått men ikke kuldeskader. Det måtte i så fall være en liten forfrysningsflekk jeg hadde her på det høyre kinnet. Men nå tror jeg ikke den synes lenger sier Arnesen.

– Jeg har nok heller ikke fått mer rynker eller tørr hud etter kuldeeksponeringen. Tror jeg. Uten at jeg er så veldig opptatt av huden min smiler Arnesen.

Her er rådene for å unngå hudskader i kulda.

" Varsom med vann

Liv Arnesens aller beste skjønnhetsråd for vinterhuden er uhyre enkelt:

– Dropp dusjen! Etter 50 til 70 dager uten vann på kroppen får du helt utrolig myk hud. Akkurat som babyhud bedyrer Arnesen.

Ettersom hygiene på ekspedisjonsnivå ikke er aktuelt i hverdagen vil nok de fleste nøye seg med hudlege Jon Langeland vaskeråd:

– Ikke vask ansiktet rett før du skal ut i kulda. Vask gjerne ansiktet sjeldnere enn ellers la spesielt barnas ansiktshud være mest mulig i fred for vaskekluten. Og bruk såpe sjelden eller aldri i ansiktet.

" Riktig smøring

Skiene skal ha smurning på denne årstiden men hva vil ansiktet ha? Både polfareren og hudlegen nøler med å komme med konkrete råd. Men Liv Arnesen har en rutine hun synes fungerer godt for seg selv.

– Jeg smører ansiktet med en kuldekrem. Er det 10-12 kuldegrader ute tar jeg alltid på et tynt lag av denne kremen før skitur.

De gangene hun har droppet krem har ansiktshuden umiddelbart kjentes mye tørrere og stivere. Men hun bruker bare et tynt lag én gang per dag.

– Mye krem eller feil type krem kan føre til at det blir kondens på innsiden av kremlaget. Spesielt for oss som går fort på ski og svetter. Et lag innestengt kondens mellom huden og kremlaget kan gi forfrysning sier Arnesen.

" Krem med måte

Jon Langeland bekrefter at mange hudleger er skeptiske til kuldekrem nettopp på grunn av kondenslaget som kan skapes. Og man må bruke en vannfri krem.

– Pass på at du eller barna er like forsiktige i kulda som dere ville vært uten krem. Og bruk en vannfri krem siden kremer med vann vil fryse på huden i minusgrader.

" Kle på ansiktet

En såkalt headover anbefales på det varmeste av både polfareren og hudlegen.

– Headoveren fungerer som en slags krage til å trekke opp over ansiktet. Mange vil kjenne den igjen fra militæret. Et lurt plagg ikke minst for barn sier Langeland.

Arnesen drar aldri på fjelltur uten dette plagget. Hun foretrekker de laget av fleece fordi stoffet tørker lett hvis det blir vått.

" Oppvarming

Skulle en forfrysning i ansiktet være et faktum vil man se det som en hvit flekk i huden. Liv Arnesen har varmet opp mange slike småforfrysninger på seg selv og andre rett og slett ved å holde hånden over dem slik at de tiner.

– Det er veldig viktig at man bare holder og ikke gnir på forfrysningen. Frostskader som ikke tines opp umiddelbart blir til åpne sår. Vi behandler sårene med bandasje krem og varme slik at de gror igjen sier kuldeekspert Arnesen.

" Unngå alkohol

For voksne kan en rusletur hjem etter en festlig kveld være atskillig verre for huden enn en lang skitur:

– Alkohol setter de utvendige blodkarene i huden på vidt gap. Dermed er man atskillig mer utsatt for forfrysninger advarer hudlege Jon Langeland.

Mer fra Dagsavisen