Innenriks

Ofre dør i erstatningskø

Barnehjemsbarn ofre for seksuelle overgrep og krigsbarn dør mens de venter påerstatning fra staten. Saksbehandlingstiden er opptil fire år.Krigsbarnet Odd Mathiesen har ventet i tre og et halvt år. – Jeg vil gjerne haerstatningen mens jeg ennå er frisk sier 63-åringen.

Det er justissekretariatene som behandler søknader om billighetserstatningfra staten. Søkerne omfatter personer som er blitt utsatt for seksuelleovergrep krigsbarn tatere samer og kvener som har fått mangelfullutdannelse.

– Det skjer at søkere dør før behandlingen av søknadene deres er avsluttetbekrefter rådgiver Arild Almklov.

Saksbehandlingstiden kan være opptil fire år.

– Det er veldig uheldig når sakene tar så lang tid sier Almklov.

Søknadsflom

Rådgiveren understreker at det ikke er så lange saksbehandlingstider i defleste tilfeller men at en del saker kan være svært kompliserte å utrede.

I tillegg har flere nye særordninger som Stortinget har vedtatt åpnet for atlangt flere enn tidligere kan søke om billighetserstatning fra staten.

– De mange nye søknadene er ikke heldig i forhold til saksbehandlingstidenerkjenner Almklov.

Særordningene har så langt ført til at nær 2.500 personer har søkterstatning:

644 søknader fra samer og kvener.

825 søknader fra krigsbarn.

644 søknader fra tidligere beboere ved barnevernsinstitusjoner og elever vedstatens spesialskoler.

415 søknader fra tatere og romanifolk.

Mye å gjøre

Flommen av nye søknader har også ført til at utvalget som behandler allesøknadene billighetserstatningsutvalget har for mye å gjøre. Utvalget harkun tre medlemmer: en høyesterettsdommer og to stortingsrepresentanter.

– Kapasiteten er tilfredsstillende men det er fare for at den kan bli forliten. Derfor har vi satt i gang å starte nytt utvalg det skal være klartfra januar – februar sier Almklov.

Sakene som omfattes av den nye særordningen skal ifølge Almklov ha ensaksbehandlingstid på omtrent et år. Også helsesaker somjustissekretariatene behandler skal ha omtrent et års saksbehandlingstidmens øvrige saker som handler om manglende inngripen fra barnevern taptskolegang eller lignende normalt tar rundt 18 måneder å få behandlet.

– Vi har stor pågang også på øvrige saker det er derfor vi har sagt at dettar omtrent 18 måneder. Men Stortinget har ønsket fortgang i saker somomfattes av særordningene derfor har vi prøvd å få en behandlingstid pårundt et år for disse sier Almklov.

Fire av ti får

Etter at justissekretariatene har mottatt de nødvendige opplysninger frafagdirektoratene og avsluttet sin egen behandling av den enkelte søknadenavgjøres den av Billighetserstatningsutvalget.

I løpet av første halvår i år ble 124 saker ferdigbehandlet på denne måten.50 av søknadene om erstatning ble innvilget. Dette tilsier at 40 prosentfikk medhold i sitt krav.

– Hvor mange søknader i forhold til de nye særordningene er blittavsluttet?

– Foreløpig er det ingen svarer Almklov.

– Hva skjer med søknaden hvis søkeren dør før den er ferdigbehandlet?

– Dette er snakk om en personlig oppreisning hvor arvingene ikke vil treinn i kravet.

Siden justissekretariatene ble opprettet 1. januar 2004 har 4.385 personersøkt om billighetserstatning.

Mer fra Dagsavisen