Innenriks

Du spør panelet svarer

Bruke språket

Spørsmål: Jeg er nettopp ferdig med min utdannelse innen russisk språk. Jeg er derfor interessert i å få en jobb som er relatert til studiene. Ønsker å få brukt språket mest mulig. Har dere noen tips? Å jobbe i forlag virker spennende.

Svar: Det bør være flere spennende muligheter med din bakgrunn. Mitt råd er å ta direkte kontakt med din «drømmearbeidsgiver» og fortelle dem at de er nettopp det. Ellers tenker jeg at mange bransjer blant annet industribedrifter jobber med det russiske markedet og kan ha behov for din kompetanse. Kom dem i forkjøpet ved direkte kontakt!

Bytte navn

Spørsmål: Mediene forteller ofte hvor vanskelig det er å være innvandrer og jobbsøker i Norge. For meg har ikke dette vært så stort problem hittil. Men jeg har begynt å søke jobber etter å ha fullført mine masterstudier og foreløpig har jeg ikke blitt kalt inn til noe intervju trass i at jeg mener meg godt kvalifisert. Bør jeg bytte navn til noe som klinger mer norsk? Jeg har rådspurt meg med tidligere kolleger med kunnskap på området. De gir et unisont svar og mener jeg i det minste bør fornorske navnet. Jeg er veldig i tvil.

Svar: Det er klart at gode venner som sitter i relevante posisjoner har et poeng når de gir deg et unisont svar. På den andre siden er det klare tendenser i arbeidsmarkedet til å se positivt på internasjonal og «krysskulturell» bakgrunn. Jeg ville uansett gi deg rådet å ta direkte kontakt med anerkjente rekrutteringsfirmaer – primært fordi mange jobber for deg går gjennom slike firmaer – og i tillegg for å spørre om nettopp dette med betydningen av navn. Vi opplever at direkte søknader og rekrutteringsfirmaer ofte gir større mulighet til å komme gjennom nåløyet uansett navn.

Skifte beite

Spørsmål: Jeg er en mann i 30-årene og utdannet sykepleier men jobben min innen helsevesenet i dag begynner å bli monoton. Jeg er samfunnsengasjert og opptatt av det som skjer rundt meg. Om jeg fikk begynne på ny i dag ville journalistfaget fristet. Jeg bor på Vestlandet og jobbmulighetene er ikke like gode som på Østlandet.

Svar: Sykepleierutdannelsen har gitt deg en bred plattform som du kan utnytte dersom du ønsker å bytte yrke. Er det alternativ for deg å ta en ny utdannelse? Det finnes mange anledninger for å ta studier og fag på kveldstid/via Internett. Dersom du liker å skrive er det en mulighet å gjøre interessen din til hobby/deltid i begynnelsen. Mange aviser engasjerer skribenter på frilansbasis som kan være en start.

Redusert stilling

Spørsmål: Et av deres svar i Dagsavisen for noen uker siden var at man kunne forhandle med loven i hånd seg ned til en deltidsstilling etter å ha fått en heltidsstilling. Men dere nevnte kun 80 prosent. Hva med ned til 50 prosent?

Svar: Arbeidsmiljøloven gir arbeidstaker rett til å få redusert stilling på visse vilkår. Helsemessige sosiale eller andre viktige velferdsgrunner kan gi en slik rett. Men retten gjelder kun hvis det kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.

Interessert eller masekopp?

Spørsmål: Enkelte ganger er det en hårfin balanse mellom det å vise interesse kontra masing. For eksempel anbefales jobbsøkere å ringe arbeidsgiveren for å vise initiativ søke informasjon osv. Men for mye av dette kan vel også bli noe slitsomt for arbeidsgiveren? Fint hvis dere har tips om hvordan man sørger for å følge opp en søknad skikkelig uten å oppleves som en klegg.

Svar: Dersom du føler at stillingsannonsen er noe uklar så ta gjerne kontakt for å få mer informasjon før du sender søknad og cv. Har du ikke noe fornuftig å spørre om så ikke ta kontakt på dette tidspunktet. Et par dager etter at søknadsfristen har utløpt kan du gjerne ta kontakt for å høre om hvor langt de har kommet. På den måten opplever du i mange tilfeller at de åpner din søknad mens du er på tråden og du kan dermed øke dine muligheter.

Innleggene er forkortet og anonymisert.

Mer fra Dagsavisen