Innenriks

Unge tror ikke på jødeutryddelsene

– Vi blir kontaktet av fortvilte foreldre og lærere som opplever at barn og unge benekter Holocaust etter å ha lest denne nazipropagandaen på internett sier informasjonsleder og forsker ved Antirasistisk Senter Henrik Lunde til Dagsavisen.

– Første gang på norsk

Den nynazistiske gruppen Vigrid og gruppens leder Tore W. Tvedt bruker side opp og side ned på sitt sted på internett til å forsøke å overbevise lesere og nysgjerrige om at tyskernes utryddelse av millioner av jøder under den andre verdenskrig er en eneste stor bløff.

– Det finnes mengder av litteratur innen Holocaust-benektelse på internett men inntil nylig var dette på engelsk og lite tilgjengelig for ungdommer. Ved å oversette en del av denne propagandaen til norsk ser det ut til at Tvedt har funnet sin nisje sier Lunde.

– Viktig å mobilisere

På Vigrids hjemmeside går det klart fram at benektelsen av Holocaust står sentralt i den nynazistiske organisasjonens propaganda overfor unge og nysgjerrige.

– Lærere bør gi elevene i oppgave å finne sannheten slik at de unge selv kan avsløre at dette er nynazistisk propaganda. Samtidig er det viktig å satse på de hvite bussene som tar med ungdom til konsentrasjonsleirene hvor jødeutryddelsen fant sted sier Lunde som ofte holder foredrag i skoler om denne utviklingen.

– Kvalm av Vigrid

Fredag var Lunde med Dagsavisen og møtte elever ved Vetland og Oppsal skoler i Oslo. Skolene har satset bevisst for å gi elevene sikker informasjon om Holocaust. I høst besøkte skolenes 10.-klasser dødsleirene Auschwitz Birkenau Sachsenhausen og Ravensbruck i Tyskland og Polen med Stiftelsen Hvite Busser.

– Alle skoleelever burde få muligheten til å besøke disse leirene. Da hadde ikke Vigrid og slike grupper hatt mulighet til å hjernevaske unge med propaganda. Å lese hvordan Holocaust blir benektet på Vigrids hjemmesider er rett og slett kvalmende sier elevene som har gjennomgått den nynazistiske propagandaen som ligger på internett etter at de kom hjem. Nå skriver de særoppgave om det de har opplevd og sin gjennomgang av nettet. Deres lærere Vidar Lunde og Odd Henry Spjøtvold mener et besøk i dødsleirene burde være obligatorisk for elever i dette klassetrinnet.

– Flere av elevene tok til tårene over dokumentasjonen de fikk se i leirene. Dersom nazistiske krefter styrker sin propaganda mot Holocaust i Norge bør det også mønstres fra myndighetenes side. Men i dag er det faktisk slik at mange skoler ikke har råd til å sende elever sier Vidar Lunde.

For å delta på turen måtte hver elev betale 4.500 kroner selv.

– Bekymringsfullt

Det Mosaiske Trossamfund reagerer med bekymring over nynazistenes propaganda.

– Trolig er det ikke mange ungdom som lar seg lure. Men at Vigrid nå massivt tar i bruk Holocaust-fornektelse på norsk og at det registreres en økning i flere unge som tror på propagandaen er meget bekymringsfullt. Dette betyr at det må satses bevisst og på bred front for å gi folk sannheten sier forstander Anne Sender i Det Mosaiske Trossamfund til Dagsavisen.

Hun peker på satsingene som gjøres gjennom Hvite busser Holocaust-senteret og jødisk museum.

Mer fra Dagsavisen