Innenriks

Misfornøyde med Aps kvinnekvote

På landsmøtet i vår fattet Ap følgende vedtak: «Landsmøtet mener at alle verv utvalg og oppnevninger i partiet skal ha 50 prosent representasjon av begge kjønn.»

Men etter valget har Ap-ledelsen likevel utnevnt langt flere menn enn kvinner til viktige posisjoner. I regjeringen ble det seks menn og fire kvinner. Blant komitélederne på Stortinget er det tre Ap-menn og en kvinne. Og i de viktige rådgiverstillingene på Jens Stoltenbergs kontor er det fire Ap-menn og én eneste kvinne.

Sterke reaksjoner

Det møter sterke reaksjoner i Ap.

– Det er synd at partiledelsen ikke følger egne vedtak som de selv har vært med på å vedta på landsmøtet. Det sender heller ikke noe godt signal nedover i organisasjonen det blir vanskelig å si at lokallagene skal følge opp et vedtak når ledelsen ikke gjør det sier Gro Tvedt Anderssen kvinnepolitisk leder i Oslo Ap.

Heller ikke nyutnevnt likestillingsminister og leder for Aps kvinnenettverk Karita Bekkemellem er helt fornøyd.

– Når det gjelder komitéledere hadde det selvsagt vært veldig bra med to av hvert kjønn. Det ble det ikke denne gangen sier Bekkemellem.

Hun understreker imidlertid at hvis man også tar med fraksjonsledere som er Aps talspersoner på Stortinget på ulike områder er det en langt jevnere kjønnsfordeling enn det er blant statsråder og komitéledere.

– Vi har hele tiden sett på totaliteten og den er bra. Men når denne kritikken nå kommer må vi ta det til etterretning. Det er klart vi må være åpne for den og ta kritikken på alvor sier Bekkemellem.

Vil ikke stå fram

Dagsavisen har de siste dagene snakket med en rekke sentrale politikere i Ap både kvinner og menn som er svært misfornøyde over den ujevne kjønnsbalansen i viktige posisjoner. En kilde sier at de siste dagenes oppnevninger viser at vedtaket om like mange av hvert kjønn «ikke er verdt papiret det er skrevet på».

De fleste ønsker imidlertid ikke å stå fram med noen åpen kritikk av den nye regjeringen og partiledelsen så kort etter at partiet har tatt over styret av Norge. Men flere påpeker ovenfor Dagsavisen at det er underlig at Ap er det eneste regjeringspartiet som ikke får til å få halvparten kvinner i posisjoner når de er det eneste partiet som har vedtaksfestet det.

Uten formell makt

Prisen Ap-kvinnene betalte for det såkalte «50-prosent vedtaket» var at den tradisjonsrike kvinnebevegelsen ble nedlagt og erstattet av et kvinnenettverk uten noen formell makt. Tidligere hadde kvinnebevegelsen stor innflytelse på hvem som for eksempel skal inn i regjeringen nå har de ingen formell makt.

I Oslo Ap var mange skeptiske til 50-prosent vedtaket. Blant dem var Oslo-partiets nestleder Rina Mariann Hansen. Hun synes likevel det er synd at vedtaket ikke blir fulgt opp.

– Jeg synes Ap burde tilstrebe å komme nærmest 50-50 i kjønnsfordeling og det har vi dessverre ikke lykkes med nå. Det er synd sier Hansen.

Mer fra Dagsavisen