Innenriks

Hvorfor er ikke pensjonister like verdifulle som andre?

Hvorfor skal vi pensjonister behandles som andrerangs mennesker blant annet med underregulert grunnbeløp fra 1967 – med et årsbeløp for en pensjonist som utgjør omkring 45.000 kroner. I særtillegg gis de yrkesaktive etter en sats og vi pensjonister etter en annen.

Hvorfor skal ikke pensjonistene få de rettigheter de har krav på. Hvorfor skal det være forskjell på den tid vi var yrkesaktive og på livet som pensjonist. Hvorfor er ikke vi like verdifulle som andre. Hvorfor kan vi ikke få oppleve å få nyte godt av det vi har vært med på å bygge opp gjennom 40-45 år i yrkeslivet? Hvorfor er det så få på Stortinget som våger å tale pensjonistenes sak?

Hva hadde de som sitter med makta gjort om de ikke hadde fått den lønn som de var lovet i 1967 og dersom den ikke var blitt oppjustert i takt med pris- og lønnsutviklingen sammenlignet med de yrkesaktive? Da folketrygden ble etablert ble det forutsatt at 40 års opptjening med gjennomsnittslønn skulle gi en pensjon på ca. 2/3 av lønna. På grunn av langvarig underregulering av grunnbeløpet og lovendringer er pensjonen blitt ca. 45.000 kroner lavere per år enn det som ble lovet i starten. Sammen med arbeidsgivere har vi betalt for den pensjon som vi ble lovet men vi får ikke den pensjonen vi har betalt for.

Norsk Pensjonistforbund har bokstavelig talt hendene fulle med å forsvare pensjonistenes rettigheter. Før 1/5-03 var forskjellen mellom størrelsen på folketrygdens grunnpensjon til enslige og gifte personer 1/4 av grunnbeløpet – etter dagens satser vel 15.000 kroner per år per ektefelle. Takket være iherdig arbeid fra Norsk Pensjonistforbunds side gjennom de siste 6-7 år har det lyktes å få denne forskjellen redusert til 15 prosent av grunnbeløpet eller ca. 9.000 kroner per ektefelle per år. Norsk Pensjonistforbund kommer imidlertid ikke til å gi seg før vi har fått denne differansen ned i null.

Norsk Pensjonistforbund er landets største pensjonistorganisasjon med 152.000 medlemmer men vi må få med flere i arbeidet for pensjonistenes legitime rettigheter. Pensjonistene har ingen streikerett men vi har stemmerett. Den bør komme klart til uttrykk ved dette valget.

Inge Steffensen

leder av NPF Troms

og 2. nestleder i Norsk Pensjonistforbund

Mer fra Dagsavisen