Innenriks

Renta kan bli doblet neste år

To dager før neste rentemøte i Norges Bank la Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i går fram sin helserapport for norsk økonomi. Den ble framstilt som overveiende god og sunn.

Samtidig understreket sjef for Norgesdesken Alexandra Bibbee nødvendigheten av å sette renten videre opp for å hindre overoppheting av økonomien.

– Vi støtter en renteøkning fullt ut sier Bibbee.

Ikke hyppig?

Det nytter altså ikke å klamre seg til håpet om at sommerens rentehopp var en engangsforeteelse. Sentralbanksjef Svein Gjedrem har for lengst varslet at renta gradvis skal opp. Spådommene til sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er enda dystrere nytt for alle med høyt boliglån. Han mener rentesmellen kan komme fortere og bråere enn antatt.

– Gjedrem har signalisert at renten skal økes i små og ikke hyppige skritt. Men hva er hyppig? Vi tror at en renteheving kommer heller tidligere enn senere. Det første i september deretter ett til før årsskiftet slik at styringsrenten da på 25 sier Jullum.

Og det stopper ikke der. I løpet av neste år kan boliglånet ditt ha blitt dobbelt så dyrt som i dag tror Jullum. Det kan skje så tidlig som neste sommer.

– Det er ikke et utenkelig scenario. Nå har vi hatt 3-4 år med oppgang og press i økonomien. Utpå våren neste år kan man se virkningen av dette gjennom et høyere lønnsnivå. Da må det tråkkes hardere på bremsen sier økonomen.

Liten innvirkning

Du har imidlertid fortsatt litt tid til å områ deg. Jullum forventer ikke at OECDs rapport vil ha noen innvirkning foran torsdagens rentemøte. Det tror heller ikke sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

– OECD er en premissleverandør for norsk økonomi. Men det er sjelden de gir noen andre råd enn det myndighetene legger til grunn sier Andreassen.

Når det gjelder renta skulle Andreassen likevel ønske rapporten ga klarere anbefalinger om å akselerere tempoet.

– Jeg skulle ønske de sa at vi burde gå raskere til verks med å heve renten. Men problemet er at kronekursen er for sterk sier sjeføkonomen som tror på første renteøkning tidligst i september. Han ser for seg en slakere utvikling enn Jullum.

– Det tas ett nytt rentesteg i november eller desember. Nivået vil ligge på rundt 30 prosent neste sommer. Hovedårsaken er at vi ikke ser noen eksplosive renteøkninger i landene rundt oss sier han.

Som ventet

Heller ikke Steinar Juel i Nordea eller Knut A. Magnussen i DnB Markets tror på noen renteøkning før tidligst i september.

– Inflasjonsrapporten som kom i juni ga en gjennomarbeidet prognose for norsk økonomi. Den ga ikke grunnlag for å justere kursen ved denne anledningen sier Magnussen.

– I løpet av sommeren så har det gått omtrent som ventet: Det har vært god forbruks- og kredittvekst inflasjonen er omtrent som ventet og krona er fortsatt sterk begrunner Juel.

Mer fra Dagsavisen