Innenriks

Diabetikere får lett spiseforstyrrelser

Det er et velkjent faktum at man må ha god kontroll på næringsinntaket for å håndtere type 1 diabetes. En undersøkelse foretatt over en tiårsperiode fra England viser likevel at det er svært vanlig med spiseforstyrrelser blant unge kvinner med diagnosen. Kombinasjonen er svært alvorlig og kan få fatale følger.

Skam og skyld

Forskere ved UK Diabetes Clinic har siden sent på 80-tallet studert 87 jenter i tenårene og unge kvinner med diabetes type 1. Gruppen ble intervjuet om spisevaner deres holdning til mat og symptomer på spiseforstyrrelser i starten av studien. Intervjuet ble gjentatt da de var mellom 20-38 år. Altså ti år senere.

– Dette er et problem som må lokkes fram. Det er mye skam og skyld rundt dette temaet og de som sliter med dette sier lite eller ingenting om det sier Bjørnar Allgot generalsekretær i Norges Diabetesforbund.

Konklusjonen var at 15 prosent av denne gruppen på et eller annet stadium i undersøkelsen hadde anoreksi eller bulimi.

– Når man har diabetes er det svært lett å få et anstrengt forhold til mat sier Allgot.

Vektkontroll

I tillegg rapporterte mer enn en tredjedel at de kuttet ned på insulin for å holde vekten nede. Andre fortalte at de hadde kastet opp mat eller misbrukt avføringsmiddel for å kontrollere vekten sin.

– Det som er risikabelt er at mange lærer seg at å sette lite eller ingen insulin er en lett måte å slanke seg på og holde kontroll med vekten på. Det er et svært effektivt men farlig slankemiddel forteller Allgot.

Problemene blir ikke mindre med alderen og er ifølge funn publisert i «The journal Diabetes Care» mer vanlig blant unge voksne enn tenåringer.

Å overleve

Folk som har diabetes type 1 må ta daglige doser insulin for å leve. De må også være forsiktige med hva og når de spiser. Dette for å unngå for lavt blodsukkernivå. Over tid kan lavt blodsukkernivå føre til komplikasjoner som for eksempel nyresvikt nerveskader synsproblem og hjerteproblemer.

Det er denne typen sykdommer som rammer kvinner med diagnosen som spekulerer i kosthold og insulin ekstra hardt og undersøkelsen viser at det er fem ganger mer sannsynlig at en diabetiker med spiseforstyrrelser får to eller flere komplikasjoner i løpet av en 8-12 års periode enn diabetikere uten spiseforstyrrelser.

Mer fra Dagsavisen