Innenriks

«Brødre» møtes i retten

Nær femhundrepersonerknyttet tilrettsve-senet erfrimurere:politi-mestere politiadvokater statsadvokater dommere og forsvarsadvokater. – Frimureriet kan gjøre det vanskelig for folk å stole på vår uavhengighet sier lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen.

Onsdag fortalte den profilerte Bodø-advokaten og frimureren Nils Aga tilDagsavisen at han flere ganger hadde opplevd at frimurerbrødre forventetsærbehandling i retten.

217 politiansatte blant disse en rekke politimestere politiinspektører ogavdelingssjefer er registrerte frimurere. Når frimurerne er hyppigrepresentert i politiet blant dommere og advokater er det ikke utenkeligat «brødrene» kan møtes som ulike aktører i en rettssak. I forkant av møteti retten kan det også hende at frimurere i politiet har stått foretterforskningen i saken.

– Problematisk

Leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen synes det er uheldig atså mange i politiet er med i Frimurerordenen.

– Det er problematisk at en rekke av våre menn er med i et system somoppfattes som lukket. Folk stiller stadig spørsmål ved hva som skjer iFrimurerordenen og folks oppfatning betyr mye i forhold til tilliten tilpolitiet. For min egen del kunne jeg aldri ha vært med i en sånnorganisasjon og forsvart det ut fra hvordan jeg mener man skal oppfattepolitirollen sier Johannessen.

Han understreker imidlertid at han respekterer at andre i politiet har andremeninger om saken og vurderer den på annen måte.

– Sjelden diskutert

– Hva bør gjøres hvis politiansattes medlemskap i Frimurerordenen svekkertilliten til etaten?

– Hver enkelt ansatt må selv ta stilling til dette spørsmålet. I og med atså mange av lederne i politiet er frimurere kan dette være en vanskelig sakå ta opp. Men temaet frimureri burde absolutt være med når moral ogyrkesetikk diskuteres. Det skjer imidlertid sjelden i alle fall i detoffentlige rom.

– Blir frimureri diskutert internt?

– Vi har hatt interne diskusjoner men de blir sjelden langvarige.Spørsmålet om frimurere i politiet burde helt klart være en del avetikkdebatten i direktoratet mener Johannessen.

– Opp til den enkelte

Dagsavisen forsøkte gjentatte ganger i to dager å få politidirektør IngelinKillengreen i tale uten å lykkes. Hun sendte til slutt følgende kommentarpå e-post:

– Det er ingen lover eller regler som forhindrer ansatte i politiet i å væremedlemmer i frimurerlosjen eller andre losjer. Organisasjonsfriheten gjelderogså for ansatte i politietaten og det må være opp til den enkelte åvurdere om de ønsker å være medlem. Jeg ser at det kan oppstå situasjonerhvor det kan bli reist spørsmål om habilitet fordi den ansatte tilhører enlosje. Men jeg har den fulle tillit til at den enkelte sørger for ateventuelle habilitetsspørsmål blir avklart i henhold til regelverketskriver Killengreen.

– Ikke tema

Høyesterettsjustitiarius Tore Schei forteller at frimurere i retten ikke harvært noe omdiskutert tema i Høyesterett.

– Hvordan sikres så habiliteten til dommerne i dette spørsmålet?

– Ingen av Høyesteretts dommere i dag er frimurere. Når det gjelder andredommere skal ulike verv og også tilknytning til blant annetfrimurerorganisasjoner føres opp i et eget register. Dette registret eroffentlig og tilgjengelig på internett. Om dommeren vet at en av aktørene ermed i samme frimurerorden som han selv må han ta dette opp senest når sakenstarter i retten. Reises det tvil om dommerens habilitet eller er dommerenselv i tvil må det treffes en avgjørelse om dette etter de vanlige reglersom gjelder for slike avgjørelser sier Schei.

– En selskapsklubb

— Det er klart det kan hende at frimurere møtes som ulike aktører i enrettssak sier Erik Førde leder i Statsadvokatenes forening.

– Men jeg har såpass tillit til systemet at jeg ikke anser dette som noestort problem.

– Har man ikke et problem når tilliten til eksempelvis dommere svekkes pågrunn av medlemskap i Frimurerordenen?

– Det finnes mennesker som ikke har tillit til dommere i det hele tatt. Hvemskal dømme dem da? Det kan oppleves som problematisk at Frimurerordenen erlukket men jeg synes vi skal stikke fingeren i jorda og se hva denneorganisasjonen egentlig er. Jeg betrakter den som en selskapsklubb. Og jegtror det finnes flere konspirasjonsteorier enn konspirasjoner i denne sakenavslutter Førde.

– For min egen del kunne jeg aldri ha vært med i Frimurerordenen ogforsvart det ut fra hvordan jeg mener man skal oppfatte politirollen sierArne Johannessen leder av Politiets Fellesforbund.

Mer fra Dagsavisen