Innenriks

Norge priser uskyldigei varetektsfengsel lavt

Norge betaler mindre i oppreisning til uskyldig varetektsfengslede enn våre naboland. Mens den danske staten gir 638 kroner for hvert døgn en uskyldig sitter i langvarig varetekt gir Norge bare 500 kroner døgnet for å sitte i fullstendig isolasjon.

Den norske stat utbetalte i første halvår i år 5.475.000 kroner til i alt 26personer som søkte erstatning for uberettiget strafforfølgning. Dette betyrat hver enkelt i gjennomsnitt fikk 210.000 kroner. 10 personer fikk avslagpå sine krav.

Noen «store» saker

– Tidligere ble disse sakene avgjort av domstolene. Nå blir søknader omerstatning avgjort administrativt her og vi behandler krav som er framsattetter 1. januar i år sier avdelingsdirektør Ann Torhild Døvre vedJustissekretariatene til Dagsavisen.

Justissekretariatene ble opprettet ved årsskiftet.

Ifølge Døvre har ingen av de 10 som har fått avslag på søknad omoppreisning reist sak for domstolene etter avslaget. Utbetalingene i deøvrige 26 sakene varierer fra 1.000-5.000 kroner til erstatninger på over enmillion kroner. Etter det Dagsavisen erfarer er en av de største posteneforskuddsutbetalingen på over en million kroner til Fritz Moen som satt 18og et halvt år som uskyldig dømt for drapet på en jente i Trondheim.

Fryktet ulikheter

Ved nyttår innførte Norge standardsatser for oppreisning etter uberettigetstrafforfølgning slik Danmark og Sverige har hatt i flere år.Standardsatsene ble imidlertid lagt på et vesentlig lavere nivå i Norgefordi Justisdepartementet fryktet at uskyldig strafforfulgte kunne komme tilå få høyere erstatning enn voldsofre.

I departementets informasjon om ordningen heter det:

«Departementet går inn for en viss oppjustering i forhold til det somframstår som normalbeløpene i henhold til rettspraksis men har lagt satsenepå et moderat nivå som gjennomgående er noe lavere enn de danske. Detteskyldes blant annet et ønske om å tilpasse størrelsen på oppreisningen tilde beløp som ytes i oppreisning til andre grupper skadelidte istrafferettspleien i Norge og til tilsvarende ordninger utenforstrafferettspleien. Det ville være lite heldig om standardsatsene bleutformet slik at kompensasjonen framstår som uforholdsmessig høy sammenholdtmed oppreisningen til for eksempel ofre for kriminelle handlinger» skriverdepartementet som fikk dette vedtatt i Stortinget i fjor.

Store forskjeller

Dagsavisen har fått tilgang på standardsatsene i Sverige og Danmark somJustisdepartementet brukte som grunnlag for å beregne de norske satsene. Deviser med all tydelighet hvor mye mindre Norge er villig til å betale nårpoliti og rettsvesen gjør feil:

I Norge får en person som sitter uskyldig i varetekt 1.500 kroner for hvertav de to første døgnene etter pågripelsen.

Utover to døgn får uskyldige varetektsfengslede 400 kroner dagen ioppreisning.

En som sitter i langvarig varetekt får 100 kroner ekstra om dagen hvis haneller hun blir satt i fullstendig isolasjon uten kontakt med andre.

Gradert erstatning

I Danmark er dette minimum-oppreisningen for uskyldige i varetekt (i norskekroner):

0-5 timer: 2.088 kroner

5-10 timer: 3.132 kroner

10-15 timer: 4.060 kroner

15-24 timer: 5.220 kroner samt 638 kroner for hvert påfølgende døgn. Vedbruk av isolasjon økes beløpet til 870 kroner per døgn.

I motsetning til i Norge har Danmark ytterligere plastre å tilby somoppreisning for krenket rettssikkerhet:

Kortvarig pågripelse (under 10 minutter): 696 kroner.

25 prosent høyere takst for uskyldig varetekt i grove sedelighetssaker.

100 prosent høyere takst for fengsling i saker om drap drapsforsøk ogbrannstiftelse. Årsaken til de høyere takstene er at de groveste sakeneanses som svært belastende beskyldninger.

Ett år = 185.000 kroner

I Sverige får den som sitter i langvarig varetekt som utgangspunkt 20.000kroner for den første måneden og siden 15.000 kroner for de øvrige månedene.Ellers gjelder disse satsene (i norske kroner):

2 dager: 1.440 kroner per dag

5 dager: 1.152 kroner per dag

10 dager: 960 kroner per dag

1 måned: 640 kroner per dag

2 måneder: 560 kroner per dag

6 måneder: 500 kroner per dag

12 måneder: 487 kroner per dag

Mer fra Dagsavisen