Innenriks

Stopper Hafslund-salg

KrFs bystyregruppe går imot salget av energiselskapet Hafslund og sier neitakk til 54 milliarder friske kroner i Oslo-kassa. Jan Bøhler i Ap menerHøyre/Frp-byrådet bør gå.

KrFs bystyregruppe i Oslo går imot salget av Hafslund til finske Fortum. Detble klart etter KrFs gruppemøte sent torsdag kveld. Det finske selskapet harnylig lagt inn et bud på hele 54 milliarder kroner for Oslo kommuneseierandel i energiselskapet Hafslund. Byrådet med André Støylen (H) ispissen har anbefalt at bystyret selger aksjene.

Men for andre gang på rad sier KrF nei til salg.

– Vi har hatt en grundig behandling av saken. Vi kan ikke se at det harkommet inn vesentlig nye momenter siden sist gang det var aktuelt sierleder KrFs bystyregruppe Anne Kathrine Tornås til Dagsavisen.

Skuffet Støylen

Begrunnelsen for KrFs beslutning er at partiet mener offentlig kontroll avstrømnett og energiproduksjon er helt nødvendig.

– Hafslund innebærer stor betydning for samfunnet fordi det gir mulighetentil kontroll over vedlikehold oppgradering og forsyningssikkerhet. Vi børha et langsiktig tidsperspektiv på forvalteransvaret sier Tornås.

Finansbyråd André Støylen legger ikke skjul på at han er skuffet over KrFsnei til salg.

– Oslo går glipp av en historisk mulighet til å styrke sin posisjon innenvannkraft og fjernvarme og til å frigjøre viktig midler tilkollektivtransport skolerehabilitering og kultur sier han.

– Ser du på dette som et politisk nederlag for byrådet?

– Jeg er selvfølgelig skuffet over at vi ikke får denne muligheten som jegsnakker om. Men byrådet har visst at salget har vært omstridt.

– Byrådet bør gå

Oslo Arbeiderparti mener at byrådets nederlag i Hafslund-saken bør føre tilat Høyre/Frp-byrådet går av. Nå håper Ap at KrF vil nærme seg Ap og skapegrunnlag for et nytt byråd.

– Salget av Hafslund er en prestisjesak for byrådet. Nå ser det ut til at degår på et nytt alvorlig nederlag. Det viser at det sittende byrådet verkenhar støtte for sin politikk i folket eller i bystyret. Vi må få et annetbyråd i Oslo som fører en politikk som er i tråd med hva folket vil sierlederen i Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler.

Han er strålende fornøyd med at Kristelig Folkeparti vender byrådet ryggenog mener nederlaget må få alvorlige konsekvenser.

– Hvis de blir nedstemt i bystyret i Hafslund-saken må byrådet vurdere omdet har grunnlag i bystyret. Dette er en grunnleggende sak for byrådet somde nå har forsøkt å få gjennom to ganger sier han.

Mer fra Dagsavisen