Innenriks

Fan av Lula og DumDum

Navn: Tarje Wanvik (30) kampanjeleder i Kirkens Nødhjelp

Aktuell som: Ansvarlig for KNs årlige innsamlingsaksjon «fasteaksjonen» som foregår i dag med 40.000 bøssebærere i gatene.

– Hvilken person kunne du tenke deg å være for en dag?

– Ettersom jeg er litt stresset/stressede for tiden med denne kampanjen så må jeg nok si datteren min Laura. Hun er seks måneder får mat hos mor og har det fredelig og godt. Ingen stiller krav til henne hun kan bare ligge der og liksom være til!

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Jeg leste den da jeg gikk på gymnaset og den gjorde stort inntrykk på meg. Første gang jeg leste den tenkte jeg: «Hei for en kul bok!» Andre gangen tenkte jeg: «For en deprimerende bok» for du skjønner jo allerede fra første side at det ikke kommer til å gå spesielt godt for Kim Karlsen

– Når skjønte du at du var blitt voksen?

– Det var da et intimt spørsmål du!

– Jaha?

– Ja altså det er bare det at svarer jeg skikkelig på det så begynner jeg å trekke inn familie og sånn. Men jeg kan i alle fall si det sånn at jeg følte meg voksen da jeg første gang opptrådte som en slags rådgiver for en av mine foreldre. Det gjør man jo slett ikke når man er et barn da tror man jo at foreldrene vet og kan alt.

– Hva er du mest stolt av å ha fått til?

– Ved siden av datteren min som jo er et under så er jeg kanskje mest stolt av Operasjon Dagsverk i -96. Da var jeg informasjonsansvarlig og valget av Afghanistan ble plutselig svært kontroversielt fordi Taliban kom til makten samtidig. Det var en stor jobb å overbevise om at det likevel var riktig å hjelpe og forsikre om at pengene ikke gikk direkte til Taliban.

– Bør Norge bli republikk?

– Jeg føler meg litt usikker på om det norske folk vil velge en president som er bra nok. Derfor syns jeg inntil videre det er helt greit med et kongehus som gjør det bra og som ikke gjør skandale.

– Hvilken politiker har du størst sans for?

– Lula! (Brasils president Luiz Inacio da Silva red.anm.) Fascinerende at en arbeiderklassegutt og fagforeningsleder greier å klatre helt til topps i ett av verdens største land.

– Hva er det mest meningsløse du lærte på skolen?

– Brøkregning virket helt meningsløst på meg den gangen og det virker meningsløst i dag. Alt dette med alle disse tallene i mente og over og under den streken...nei huff.

– Hva er det mest unødvendige du eier?

– Her er det mye jeg kunne nevnt. Har blant annet en del totalt unødvendig ekstrautstyr til pipen min og i forbindelse med min interesse for jakt som jo er totalt unødvendig. Nei! Nå vet jeg det! Jeg sier hele Morgan Kane-samlinga mi.

– Hva er din mest rampete egenskap?

– Helt klart det faktum at jeg er ateist og humanetiker men likevel er ansatt i Kirkens Nødhjelp!

– Ja hva gjør du der egentlig?

– Fordi Kirkens Nødhjelp gjør en viktig jobb og fordi de hjelper uten å drive med evangelisering og misjon. Akkurat det er viktig for meg. Samtidig er det slik at flertallet av de fattige som trenger bistand er religiøse mennesker. Da mener jeg de lettere blir forstått hvis de som hjelper også er det.

– Hvilken CD ville du valgt om du bare kunne valgt en?

– DumDum Boys «Blodig alvor na na na na» fra 1988. Jah! Den og ingen annen! Hvorfor? Fordi der ligger hele ungdomstida mi i hver eneste rille....

– Bør Norge gå inn i EU?

– I -94 var jeg glødende nei-mann men nå er jeg blitt en av dem som tviler. Jeg er veldig skuffet over det såkalte «Annerledeslandet» og heller mot at vi burde bli medlem for å kunne ha makt beslutningsmyndighet og påvirkningskraft i stedet for at vi bare sitter passivt og får trædd ting nedover ørene. Ja jeg er skuffet over Annerledeslandet!

– Hvor vil du helst være akkurat nå?

– Akkurat akkurat nå? Hm. Jo i Bergen! Jeg var innom et bergensarrangement i helgen og plutselig kjente jeg at jeg fikk hjemlengsel. Jeg vil sitte på kaikanten og spise reker og dingle med bena. Nå er jo værforholdene sjelden slik at akkurat det lar seg gjøre i Bergen men likevel...

– Hvilken sak er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Det er mye men aller mest mot urettferdighet og for de fattige i verden.

– Hvilken TV-serie følger du med størst glede?

– Jeg får sjelden med meg en hel episode fordi jeg alltid sovner eller går og legger meg men noen ganger har jeg faktisk nesten litt dårlig samvittighet for at jeg ikke ser «Six Feet Under». For den er utrolig bra.

– Hvem vil du helst stå fast i heisen med?

– Hvis jeg skal stå fast i mange timer så måtte det være en person som det er behagelig å høre på. Så da sier jeg Kari Slaatsveen hun har en utrolig behagelig radiostemme.

Tarje Wanvik er fan både av Lula DumDumBoys og Lars Saabye Christensen.

Mer fra Dagsavisen