Innenriks

19-åring tatt med overgrepsbilder av barn

Skyldte på epilepsi.

Bilde 1 av 2

November 2019 ble en 19 år gammel mann pågrepet på en skole i Moss. Samtidig ble det tatt beslag i en PC og mobiltelefon. På disse enhetene fant politiet til sammen 1020 bilder og 343 filmer av barn i seksualiserte posisjoner eller situasjoner.

Enkelte av bildene viste barn helt ned i spedbarnsalder.

Politiet slo fast at materialet hadde blitt lastet ned en rekke ganger over lengre tid.

Delte overgrepsmateriale med fetter

Da saken nylig kom opp i Moss tingrett ble det framlagt en dialogutskrift mellom den tiltalte tenåringen og hans fetter.

Det fremgår helt tydelig av dialogen at mannen sendte materiale av mindreårige i seksualiserte situasjoner til fetteren.

I et utsnitt av dialogen, der slektningen ber om å få tilsendt noe, skriver mannen: «Skal fikse det men det er 2 norske gutter som er 11 som har sex osv».

Delingen av materialet mellom mannen og hans fetter pågikk over en periode på rundt ett år, ifølge dommen.

Mente han skaffet seg overgrepsmaterialet ubevisst

Under pågripelsen erkjente mannen straffskyld, ifølge politiet. Men denne erkjennelsen ble senere trukket tilbake. Under et avhør noen måneder senere nektet han for å ha brutt loven. Det gjorde han også under rettssaken.

I tingretten sa han at han ble sjokkert over hva politiet hadde funnet på PC-en og mobiltelefonen hans.

Mannen mente det kunne forklares med hans epilepsisykdom.

Han mente han må ha fått såkalte «fjernhetsanfall» ved de anledningene overgrepsmaterialet ble lastet ned. Altså at han gjorde det ubevisst.

Tingretten: – Søkt forklaring

Det var en forklaring som dommer Tron Gundersen og hans to meddommere i Moss tingrett ikke trodde på.

Retten finner tiltaltes forklaring om fjernhetsanfall søkt, skriver de i dommen.

Det tiltalte har forklart til retten tyder på en helt annen «lidelse» som retten ikke har mottatt noen faglig medisinsk underbygget diskusjon rundt, legges det til.

De fant det også helt usannsynlig at mannen ikke skal ha oppdaget at det fantes overgrepsmateriale på PC-en og mobiltelefonen hans.

Ble tipset fra utlandet

Politiet ble først gjort kjent med saken etter tips fra den ideelle organisasjonen National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) fra USA.

Dette er samme organisasjonen som tipset norsk politi om daværende SV-politiker Leif Christensen, som i sommer ble dømt til fem måneders ubetinget fengsel for å ha skaffet seg og delt overgrepsbilder av barn.

LES OGSÅ: Politiet ventet ni måneder med å pågripe SV-topp som var i besittelse av overgrepsmateriale av barn (+)

Aktor ba om fengsel - fikk bare samfunnsstraff

Under rettssaken i Moss tingrett la aktor ned påstand om åtte måneders fengsel.

Dette fant ikke retten urimelig, med tanke på sakens alvorlighetsgrad. Likevel dømte de mannen til bare 300 timers samfunnsstraff.

Grunnen var mannens helsesituasjon. Selv om de ikke trodde hans epilepsi hadde noen betydning for mannens straffeskyld, var den (og andre lidelser) av betydning for straffeutmålingen.

Det ble blant annet henvist til at mannen fikk et epilepsianfall under hovedforhandlingene og ble kjørt i ambulanse til sykehus.

Dommen ble avsagt under dissens, altså var det uenighet mellom dommerne.

LES OGSÅ: Mann lastet ned overgrepsmateriale av barn, ble dømt og sonet straffen. Så lastet han ned på nytt. (+)

Mer fra Dagsavisen