Nyheter

Dømt for oppbevaring av overgrepsbilder av barn for 2. gang på fem år

I 2015 ble en mann i 30-årene fra Moss dømt til fengsel for å ha vært i besittelse av i underkant av 4.800 overgrepsbilder av barn. Denne gangen ble han tatt med nesten 7.700 bilder av samme type, men fikk likevel en lavere straff.

Bilde 1 av 2

Det hele begynner 27. juni 2014. Da beslagla politiet mannens PC for første gang.

Der fant de til sammen 4.791 bilder og 143 videoer som viste overgrepsmateriale av barn.

Mossingen blir til slutt dømt til seks måneders fengsel, hvorav 90 dager ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

Litt over to år senere, noen få måneder etter at prøvetiden er over, går politiet nok en gang til aksjon. Denne gangen finner de 7.692 bilder og 266 videofiler, med en samlet varighet på over 43 timer, på mannens PC.

Én måned lavere straff i 2020

I den første saken ville påtalemyndigheten at straffen skulle settes til ubetinget fengsel i seks måneder, hvorav 30 dager betinget med en prøvetid på to år. Som nevnt mente Moss tingrett at 90 dager skulle gjøres betinget i stedet.

I den andre rettssaken, som gikk den 28. februar i år, la aktor ned en påstand om fem måneders fengsel, hvorav 30 dager betinget med en tilsvarende prøvetid. Dette ble også fasiten.

Begge ganger fikk mannen straffereduksjon som følge av tilståelse og lang liggetid hos politiet.

LES OGSÅ: Mann dokumenterte at han voldtok datteren - så delte han bildene på nettet (DA+)

Lenger soning

Politiadvokat Jalal Khan, som var aktor i den nye saken, påpeker at i dommen fra 2015 ble en større andel av straffen gjort betinget.

– Slik sett er den nye dommen ikke en mildere reaksjon. Egentlig har han fått en strengere straff, fordi den ubetingede delen er større.

– Jeg mener dommen er riktig, legger han til.

Ubetinget fengsel betyr at man faktisk skal sone den angitte tiden. Betinget fengsel betyr at den domfelte slipper å sone straffen, med mindre han begår nye lovbrudd i løpet av prøveperioden.

LES OGSÅ: Pantekrav på 51 millioner kroner i ett av Halstein Sjølies hotell (DA+)

Politiet ventet ett år med å gå til aksjon

I dommen fra 2015 kommer det fram at lokalt politi først fikk vite om at mannen hadde lastet ned overgrepsmateriale i juni 2013. Først ett år senere ble en ransaking og pågripelse av mannen gjennomført.

Den store mengden materiale de fant, gjorde at politiet måtte bruke lang tid på å gjennomgå innholdet. Altfor lang tid, mente tingretten.

– Det har tatt for lang til å få dette gjennomført. Maksimal tidsbruk for gjennomgang av materiale burde være to til tre måneder. Dette innebærer at det har gått nærmere ett år fra siktedes erkjennelse og til saken ble sendt til pådømmelse, står det i dommen fra 2015.

Den nye saken hadde enda lenger liggetid hos politiet. 15 måneder, kom Moss tingrett fram til.

PMMA-sak i Moss tingrett.

Politiet fant 4.791 bilder og 143 videoer som viste overgrepsmateriale av barn på mannens PC i 2014. I 2017 fant de 7.692 bilder og 266 videofiler av samme type. Her fra en annen rettssak (illustrasjonsfoto).

Brukte samme fildelingsnettverk

Bilde- og filmmaterialet som politiet beslagla på mannens PC i 2017, viser grove overgrep mot barn fra tidlig pubertet og helt ned mot femårsalder - og kanskje under, slår tingretten fast.

Materialet ble både lastet ned og delt med andre brukere via et fildelingsnettverk. Samme nettverk som mannen brukte forrige gang.

Da konkluderte politiet med at delingen av materialet hadde pågått over en lang periode, fra 2008 og i hvert fall fram til våren 2013.

– Har sagt han skal slutte

Politiadvokat Jalal Khan mener det blir vanskelig å kommentere sjansene for at mannen dukker opp i politiets søkelys igjen.

Samme person ble tatt med overgrepsbilder av barn to ganger på få år. Hvor stor ser du på gjentagelsesfaren her?

– Slik kan man aldri forutse. Mannen har i hvert fall avgitt forklaring i retten om at han har tatt lærdom av saken, og at det ikke vil skje igjen. Det håper vi stemmer, svarer han.

Mer fra Dagsavisen