Nyheter

Mikke Mus vil bli med i fagforening

Ansatte i Disneyland som opptrer som ulike Disney-figurer i fornøyelsesparken, ønsker å bli medlem av Actor’s Equity Association, fagforbundet som representerer alt fra skuespillere på Broadway til strippere i Los Angeles.

Ifølge CNN ønsker fagforeningen å representere de 1700 Disneyland-ansatte som jobber med figurer og parader i parken som ligger i Anaheim, California.

Etter tre dager med innsamling av underskriftskort fra de ansatte har de allerede fått mer enn de 30 prosentene som trengs for å kunne sende inn en søknad om representasjon til National Labor Relations Board, som fører tilsyn med slike valg.

Artister som utfører det samme arbeidet i Disney World i Orlando, Florida, er allerede organisert i en fagforening og har vært det i årevis. Og inntil nylig fikk utøverne i Disney World bedre betalt enn sine kolleger i Disneyland, ifølge fagforeningen.

Ifølge presidenten i Actors’ Equity Association, Kate Shindle, bidrar arbeidet til å tiltrekke millioner av gjester til parkene hvert år. Hun sier at de ansatte også er sterkt investert i og lojale mot Walt Disney Company og selskapets verdier, skriver USA Today.

Det er mer enn 21 000 ansatte i Disneyland, av selskapet omtalt som «cast members», som er representert av mer enn et dusin fagforeninger. Disse fagorganiserte jobbene omfatter alt fra butikk- og serveringsarbeidere til sikkerhetsvakter, hår- og sminkører og pyroteknikere. Men artistene som kler seg ut som Mikke og Minni Mus, Donald Duck og Langbein og interagerer med de besøkende, er altså ikke organisert.

– Dette er folk som elsker å jobbe i Disneyland. Det betyr ikke at de ikke trenger nok penger til å leve av, sier Kate Shindle, leder for Actor’s Equity, til CNN.

– Alle anerkjenner at Disneyland er et spesielt sted. Men magi alene betaler ikke husleien, legger hun til.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen