Nyheter

– Spiondommen ødela ettermælet hans

Arne Treholt (80) døde søndag i sitt hjem i Moskva . – Han var en dyktig politiker og journalist, sier tidligere sjefredaktør og statssekretær Arne Strand.

Den tidligere sjefredaktør i Dagsavisen og statssekretæren for Arbeiderpartiet Arne Strand har kjent og jobbet med Arne Treholt i mange år.

– Vi har kjent hverandre veldig godt fra gammelt av. Vi var studiekamerater fra sekstitallet, og jobbet sammen i Arbeiderbladet den gangen. Han var en dyktig politiker og journalist, vi fikk alle sjokk da han ble tatt for spionasje, sier Strand.

Søndag 12. februar døde Arne Treholt i sitt hjem i Moskva etter kort sykeleie. Det var Aftenposten som først meldte om dødsfallet.

Store tanker

Arne Treholt var Arbeiderparti-politiker og diplomat. I 1984 ble han arrestert for spionasje da han var byråsjef i Utenriksdepartementet. Treholt var, og ble den første nordmannen som er blitt dømt for politisk spionasje for Sovjetunionen.

Arne Strand husker tiden rundt arrestasjonen og den påfølgende rettssaken godt.

– Det kom som sagt som et sjokk på oss alle. Jeg tror at motivasjonen hans nok var å bidra til et bedre forhold mellom øst og vest. Han hadde nok store tanker om seg selv. Han trodde kanskje at han skulle klare å bidra til at øst og vest kunne nærme seg hverandre, russere og amerikanere, under den kalde krigen. Han sa at det var på grunn av gode intensjoner, og idealisme. Men det var penger inne i bildet også. Hvis det ikke hadde vært penger involvert kunne han kanskje kommet igjennom med at det var idealisme. Men få trodde på det, og i alle fall ikke retten, sier Strand.

Arne Strand.

Treholt nektet selv hele tiden at han hadde drevet med spionasje, men innrømmet at han hadde gitt fra seg graderte dokumenter og mottatt penger.

– Jeg skjønner ikke hvorfor han gjorde det, jeg begriper det ikke. Jeg snakket mye med han, men han har ikke klart å overbevise meg om hvorfor. For spenning og for å leve det gode liv litt som diplomat, tror jeg.

Kunne nådd langt

Strand mener at Treholt var dyktig i arbeidet sitt, og at han tok det svært tungt da hans overordnede på den tiden, Jens Evensen og Einar Førde ikke lenger ville ha noe med han å gjøre.

– Han var en god politiker som kom langt, og kunne kommet enda lenger. Spionsaken ødela ettermælet hans, sier Strand, som hadde kommet nærmere sin tidligere kamerat de siste årene.

Arne Treholt og Jens Stoltenberg i anledning Arne Strands avskjedsfest på Dagsavisen.

I 2005 utga Treholt selvbiografien «Gråsoner» på Gyldendal, og 30. januar i fjor stilte Treholt opp i NRK-dokumentaren «Rikets sikkerhet» om saken hans.

– Vi ble godt kjent igjen på slutten, han sendte meg alltid gratulasjoner. Også kom han på avskjedsfesten min da jeg sluttet som sjefredaktør. På den samme festen kom også Jens Stoltenberg, NATO-sjefen. Det var spesielt.

Nyheten om at Treholt nå er død, kom brått på.

– Han holdt seg i god form alltid, og jeg har ikke hørt om at han var syk før nå. Men han holdt på å dø for noen år siden, og da mente han at han ble forgiftet. Det var mens han bodde på Kypros. Om det var riktig, vet jeg ikke.

– Brukte lite tid på å dvele over fortiden

For et år siden lanserte NRK dokumentarserien «Rikets sikkerhet», som forteller Treholts historien og spionasjesaken, og som Treholt selv medvirket i. I en fellesuttalelse skriver sereieskaperne at «Ingen går uberørt fra et møte med Arne Treholt».

− Det fikk også vi erfare i vårt arbeid med dokumentarserien Rikets Sikkerhet. Arne besatt noen unike egenskaper, han var åpen, raus og trivdes med alle typer folk. Arne likte å slå av en prat med alle mennesker nær sagt «høy og lav». I arbeidet med dokumentarserien takket han ofte for «interessant meningsutveksling», særlig da vi var uenige.

− Til tross for sin historie brukte han lite tid på å dvele over det som lå i fortiden, han så fremover. Arne brant for gode samtaler, spennende synspunkt, dialog mellom mennesker og gode idrettsprestasjoner. Han levde sterkt og vi var heldige som fikk bli kjent med ham, skriver de.

Omstridt

Arne Treholt etterlater seg en sønn og to barnebarn. Treholt ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen. Etter løslatelsen flyttet Treholt til Russland, hvor han startet forretninger. Han har også tidvis oppholdt seg på Kypros.

Arrestasjonen på Fornebu flyplass 20. januar 1984, spiontiltalen og dommen på 20 års fengsel gjorde Treholt til en av de mest omtalte og omstridte nordmenn i etterkrigstiden, skriver NTB.

Arrestasjonen skjedde mens regjeringen Willoch styrte Norge. Treholt tilhørte venstresiden i Arbeiderpartiet og var på den tida byråsjef i Utenriksdepartementet

Arne Treholt ble født inn i norsk arbeiderbevegelse. Faren hans Thorstein Treholt var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og landbruksminister. Fra 1966 var Arne Treholt journalist i Arbeiderbladet, og fra 1972 var han politisk sekretær for handels- og sjøfartsministeren. i 1973 ble Jens Evensen handles- og sjøfartsminister, og Treholt fortsatte som statssekretær for Evensen da han ble havrettsminister fra 1976 til 1978.

Treholt var tilknyttet den norske FN-delegasjonen i New York som ambassaderåd fra 1979 til 1982.

---

Arne Treholt

* Født 13. desember 1942.

* Norsk embetsmann og politiker for Arbeiderpartiet.

* Var byråsjef i Utenriksdepartementet da han i 1984 ble pågrepet og anklaget for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

* Han ble dømt i 1985 i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for å ha avslørt både militære og politiske hemmeligheter for den sovjetiske etterretningstjenesten KGB i perioden 1974–83 og for irakisk etterretning 1981–83. Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

* Han forsøkte å få saken gjenopptatt, men dette ble avvist flere ganger.

* Treholt har de siste årene bodd i Moskva, der han har drevet forretningsvirksomhet.

Kilder: Store norske leksikon og NTB

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen