Nyheter

Arne Treholt er død

Arne Treholt er død, 80 år gammel.

Den spionasjedømte nordmannen døde i Moskva søndag, melder Aftenposten.

Treholt døde ifølge avisen i Moskva, der han de siste årene bodde og drev sin forretningsvirksomhet.

Diplomaten og politikeren Arne Treholt ble i 1985 dømt for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

Treholt var den første nordmann som ble dømt for politisk spionasje. Han ble arrestert 20. januar 1984 og i 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Arrestasjonen på Fornebu flyplass 20. januar 1984, spiontiltalen og dommen på 20 års fengsel gjorde Treholt til en av de mest omtalte og omstridte nordmenn i etterkrigstiden.

Arrestasjonen skjedde mens regjeringen Willoch styrte Norge. Treholt tilhørte venstresiden i Arbeiderpartiet og var på den tiden byråsjef i Utenriksdepartementet.

Treholt hevdet i alle år å være uskyldig i spionasje, men innrømmet både å ha hatt hemmelige møter med KGB, å ha gitt dem graderte dokumenter og å ha tatt imot penger både fra KGB og Saddam Husseins Irak.

Etter løslatelsen flyttet Treholt til Russland, hvor han startet forretninger. Han har også tidvis oppholdt seg på Kypros.

Arne Treholt er født inn i norsk arbeiderbevegelse. Hans far var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og landbruksminister, Thorstein Treholt. Arne Treholt var journalist i Arbeiderbladet fra 1966.

Tidligere redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle mener Arne Treholt fikk den mest dramatiske skjebnen her i landet i vår tid.

– Arne Treholt fikk den mest dramatisk livsskjebnen i nyere norsk historie, sier Aftenposten-journalisten til NRK.

– Fra å være en politisk og diplomatisk begavelse til å få en dom på 20 års fengsel for spionasje er et voldsomt fall, sier Stanghelle.

18. februar skulle Arne Treholt etter planen ha deltatt på et arrangement på Varen kulturscene i Randaberg med foredraget «Jeg var ingen spion».

Kilde: SNL

Artikkelen oppdateres.


Mer fra Dagsavisen