Nyheter

Greta Thunberg: – Ikke en forbrytelse

Den verdenskjente miljøaktivisten ble arrestert under gruveprotest.

«Å beskytte klimaet er ikke en forbrytelse» skriver Greta Thunberg på Twitter onsdag formiddag.

Klimaaktivist Greta Thunberg ble tirsdag innbrakt av politiet under en protest i Tyskland ved et gigantisk dagbrudd der det utvinnes kull. Thunberg og flere andre demonstranter skal ha løpt mot kanten av dagbruddet og befant seg der da de ble fjernet. De ble kjørt bort og deretter løslatt igjen i løpet av noen timer, ifølge en talsmann for politiet.

Thunberg understreker at hun var del av en fredelig protest. «Vi ble omringet av politiet og innbrakt, men sluppet fri senere på kvelden», skriver hun på Twitter.


Tysk politi anholder Greta Thunberg under en demonstrasjon mot gruveutbygging ved landsbyen Lüetzerath, 17. januar

Klimaaktivistene protesterer mot at gruvedriften skal utvides. Også i helgen ble Thunberg løftet bort av politiet under en demonstrasjon i samme område. Tirsdag ble hun båret bort av tre politifolk. Ifølge politiet er det farlig å oppholde seg nær kanten av dagbruddet.

- Dette var ikke iscenesatt

Bildene fra arrestasjonen av Greta Thunberg har gått verden rundt det siste døgnet. Mange har stilt spørsmål ved om pågripelsen av Thunberg var iscenesatt for mediene, skriver den tyske storavisen Bild. Dette avviser det lokale politiet.

– Dette var ingen iscenesettelse. Politibetjentene har absolutt ikke posert. De har utført et oppdrag, fastslår pressetalsmannen for politiet i Achen til Bild.

Norske Natur og Ungdom (NU) er en av organisasjonene som deltar i protestene mot utvidelsen av dagbruddet Garzweiler II. Ingen av NUs medlemmer var blant demonstrantene som ble innbrakt tirsdag, opplyser leder Gina Gylver til NTB.

Den forlatte landsbyen Lützerath skal rives i forbindelse med utvidelsen av gruvedriften.

– Det er galskap at Tyskland vil produsere enda mer brunkull i 2023. Dette prosjektet vil være med på å sprenge klimamålene og setter vår framtid i fare, sier leder Gina Gylver i Natur og Ungdom til NTB. (NTB/Dagsavisen)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Mer fra Dagsavisen