Nyheter

Skal ha planlagt statskupp: Tysk politi har arrestert prins

Et nettverk av høyreekstremister skal i lengre tid ha planlagt et statskupp i Tyskland.

Klokka seks onsdag morgen gikk tysk politi til aksjon mot et landsomfattende nettverk av høyreekstremister som skal ha planlagt statskupp. Minst 25 personer er pågrepet mistenkt for å være tilknyttet terrororganisasjonen.

Politiet mistenker en mann i 70-årene for å være en av lederne av nettverket. Han skal ha kontaktet russiske myndigheter med et mål om å forhandle om en ny orden i landet så snart den tyske regjeringen ble styrtet, skriver NTB.

Heinrich XIII ble pågrepet av tysk politi onsdag formiddag.

Ifølge tyske medier skal nettverket ha ønsket å innsette en prins som ny statsleder i Tyskland. Prinsen omtales som Heinrich XIII og kommer fra den tyske adelsfamilien Reuss.

Heinrich XIII ble pågrepet i Frankfurt onsdag formiddag.

AfD-politiker pågrepet

Rundt 3.000 politifolk deltok i aksjonen onsdag morgen mot 130 boliger i 11 tyske delstater, med flere medier til stede.

En av de pågrepne er Bundestag-representanten Birgit Malsack-Winkemann, melder Die Zeit og flere andre tyske medier. Malsack-Winkemann var innvalgt i Forbundsdagen, den tyske nasjonalforsamlingen, i perioden 2017–2021 for det høyrenasjonalistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD). Malsack-Winkemann er jurist og dommer i Berlin.

Birgit Malsack-Winkemann, Bundestag-representant for AfD fra 2017-2021, ble onsdag pågrepet, mistenkt for å ha deltatt i planlegging av statskupp

52 personer er mistenkt for å være tilknyttet nettverket, ifølge tyske påtalemyndigheter. Blant de mistenkte og pågrepne er det flere med tilknytning til den Reichsbürger-bevegelsen, som nekter å anerkjenne den tyske føderasjonen, og har tilknytning til nynazistiske grupperinger.

Ifølge tysk etterretning skal denne bevegelsen ha rundt 21.000 tilhengere.

Storming av Forbundsdagen

Avisen Der Spiegel skriver at kupplanene skal ha omfattet storming av Forbundsdagen. Også soldater fra tyske Bundeswehr skal ha vært involvert i kupplanene, melder tyske medier. Flere av de mistenkte skal ha vært i besittelse av våpen og trent på å ta politikere som gisler.

Målet til det høyreekstreme nettverket skal ha vært å innføre et monarki.

Justisminister Marco Buschmann beskriver aksjonen som en antiterroroperasjon og sier de mistenkte planla et væpnet angrep på statlige institusjoner. På Twitter skriver Buschmann at demokratiet er «godt beskyttet».

Påtalemyndigheten har opplyst at 22 av de pågrepne er tyske statsborgere.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen