Nyheter

Disse kan ta over ledervervet i SV

Tre nordlendinger er favoritter til å ta over partiledervervet i SV etter at Audun Lysbakken onsdag ga beskjed om at han ikke tar gjenvalg. Oslo SV er klare på at de ønsker at Kari Elisabeth Kaski stiller til valg, mens i Viken peker de på Kirsti Bergstø.

– Nå blir det spennende å se hvem som ønsker å stille til leder. Men jeg håper veldig at Kari Elisabeth Kaski ønsker det. Hun har nettopp fått en liten baby og er i permisjon nå. Kaski er en utrolig god leder og en tydelig og synlig SV-er både på miljø og rettferdig fordeling. Hun er et av partiets sterkeste kort.

Det sier leder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, til Dagsavisen.

Onsdag kom beskjeden få så komme. SV-leder Audun Lysbakken tar ikke gjenvalg som partileder, og SV må nå ut på ny lederjakt. Han begrunner avgangen med hensynet til familien.

De tre som hyppigst blir nevnt som mulige arvtakere etter Lysbakken er partiets nestledere Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes, i tillegg til Kaski som er stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson.

Sunniva Holmås Eidsvoll er leder i Oslo SV og byråd for oppvekst og kunnskap. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ingen kommentar

Alle de tre potensielle lederkandidatene er fra Nord-Norge. Kaski og Bergstø er fra henholdsvis Kirkenes og Nesseby i Finnmark, mens Fylkesnes er fra Troms. Ingen av de tre vil snakke om sitt eget mulige kandidatur.

– Det blir ingen kommentar nå, utover at jeg kommer til å savne Audun som leder. Han har vært avgjørende for SVs vekst de siste årene, og jeg er glad for at han skal lede oss noen måneder til gjennom budsjettforhandlinger og til landsmøte, skriver Kaski i en tekstmelding til Dagsavisen.

– Jeg tenker den debatten må få begynne i partiet. Diskusjonen må få gå. Det er veldig hyggelig å bli pekt på, og få forespørsler om det, sier Bergstø til TV 2.

– Det er for tidlig å begynne å snakke om det. Dette er prosesser som skal skje innad i partiet, og kommunikasjonen for min del kommer til å gå gjennom valgkomiteen, sier Fylkesnes til NRK.

Fylkesleder i Viken SV Haitham El-noush leder fylkeslaget til nestleder Kirsti Bergstø, som er innvalgt på Stortinget fra Akershus. Han vil ikke gå inn på hvilken kandidat eller hva slags kandidat han ønsker at skal bli ny SV-leder.

– Det er veldig tidlig for meg å si noe om. Vi fikk vite om dette i landsstyret i går kveld. Vi får komme tilbake til det. Alt ligger i hendene til valgkomitéen, sier El-noush.

Heller ikke leder i Troms og Finnmark SV, Bjarne Rohde, vil kommentere lederkampen. Fylkesnes er valgt inn på Stortinget for Troms.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) seier partiet ynskja eit større arbeid der det blir greidd ut korleis dei norske straumprisane blir sette.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Nestleder i fylkesstyret i Viken SV, Heidi Larsen, peker ovenfor NRK på nestleder Kirsti Bergstø, som er innvalgt som stortingsrepresentant for Akershus.

– SV er et sosialistisk og feministisk parti, fordeling, feminisme og miljø og klima er hovedsaker for oss. Så min kandidat som ny partileder er Kirsti Bergstø, sier hun.

Avgjørende vinter

Lysbakken har vært i foreldrepermisjon fra midten av april i år, og var tilbake i slutten av september. I mellomtida harnestleder Kirsti Bergstø har ledet partiet, mens den andre nestlederen, Torgeir Knag Fylkesnes ledet programkomiteen og der foreslått at SV skal snu i spørsmålet om norsk utmeldelse av Nato.

Dermed blir det to viktige saker å avklare for SV i vinter. Både Nato- og lederspørsmålet.

Lysbakken avdramatiserer ovenfor Dagsavisen debatten om Nato-medlemskap.

– Jeg mener den debatten om sikkerhetspolitikken ikke er så dramatisk som mange utenfor partiet vil ha det til. Det er jo ikke sånn at det finnes to ulike syn på forståelsen av Nato eller avhengigheten av USA i sikkerhetspolitikken. Det er mer et strategisk spørsmål, er utmelding en riktig strategi? Det er en mindre dramatisk uenighet, sier Lysbakken.

– Grunnen til at vi har den debatten om sikkerhetspolitikken til Norge er at verden har forandret seg. Jeg mener det ikke bare er SV som burde ha den debatten. At ikke alle partier i Norge nå har en diskusjon om hvor avhengige vi er av USA sikkerhetspolitisk, er jo en stor unnlatelsessynd. Men vi tar den diskusjonen, legger han til.

På pressekonferansen onsdag ble Lysbakken spurt om det bør bli en kvinne som tar over partiledervervet nå, gitt at 5 av 7 tidligere SV-ledere har vært menn.

Han ønsket ikke svare på spørsmålet, ei heller noen andre spørsmål om hvem som bør bli ny SV-leder. Det vil heller ikke leder i kvinnepolitisk utvalg i SV, Ingrid Hødnebø.

– Det vil jeg ikke svare på nå. Det er for mange momenter som må vurderes til den type posisjon, og jeg vet ikke engang hvem som er interessert. Vi har hatt en kvinnelig leder i mange år før i Kristin Halvorsen som gjorde en god jobb, og nå har vi hatt Audun Lysbakken i mange år som har gjort en kjempegod jobb for likestilling, sier hun.

Fristen for å gi innspill til ny leder i SV er 20. desember. Valgkomitéen skal levere sin innstilling seinest 1. februar.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen