Nyheter

Nabokommunene åpner mens Oslo holder stengt: Frykter ikke øl-turister

Oslofolk er velkomne til å handle på åpne kjøpesenter og drikke øl til maten så lenge de oppfører seg ordentlig, sier Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik.

Bilde 1 av 3

Onsdag kom beskjeden fra byrådsleder Raymond Johansen: Selv om Oslo lemper noe på koronarestriksjonene for barn og unge så fortsetter den sosiale nedstengingen. Ølkranene, kjøpesenterne og treningssenterne skal fortsatt holdes stengt.

– Vi står i en krevende situasjon der vi på den ene siden ser smitten har steget noe den siste tiden, mens vi på den andre siden er fullt klar over den tunge byrden oslofolk bærer ved langvarige og strenge tiltak. Vi må balansere behovet for smittevern med behovet for gjenåpning. Det er krevende, men jeg er veldig glad for at vi nå kan fortsette den gradvise og kontrollerte gjenåpningen av byen vår, sier Johansen.

LES OGSÅ: Noen lettelser i koronatiltakene i Oslo

Kommuner åpner opp

Samtidig åpner kommunene rundt Oslo stadig mer opp. Tirsdag kom beskjeden om at kjøpesenterne i Asker og Bærum åpner opp, og rett før pressekonferansen onsdag ga Lillestrøm kommune grønt lys for åpning av kjøpesenterne og skjenking av alkohol til maten på restaurantene.

Strømmen storsenter er et av Norges største kjøpesentre og mange Oslofolk bruker det når de skal handle. Lillestrøm sentrum, med mange restauranter, barer og caféer ligger kun noen få minutters togtur fra Oslo S.

LES OGSÅ: Barnehageopprør: – Jeg er redd forslaget vil føre til at vi går rundt og leter etter feil ved barna (+)

– Jeg snakket med senterlederen på Strømmen storsenter, og dette scenariet har de planlagt for. Vi har jobbet godt sammen dette året vi har hatt pandemi, og de har gode smittevernrutiner. Jeg er trygg på at Strømmen storsenter og de andre senterne våre følger de reglene som gjelder, og sørger for at det er trygt å være der, sier Jørgen Vik, ordfører i Lillestrøm kommune til Dagsavisen.

Ta med deg smittevernreglene

Samtidig gjentar han budskapet som flere har repetert de siste dagene, særlig i forbindelse med vinterferie: Skal du reise ut av kommunen du bor i må du ta med deg dine lokale smittevernregler på tur.

– Hvis folk i Oslo har fått beskjed fra sine lokale styringsmakter om at det ikke er trygt å samles på kjøpesenter, så gjelder det for Oslofolk også i alle mulige andre kommuner. Å dra til en annen kommune og gjøre noe som ikke er lov i din egen kommune er ikke å anbefale. Men om folk likevel skulle gjøre det så skal de være klar over at her er det gode smittevernrutiner. Det samme gjelder for serveringsbransjen, sier Vik.

LES OGSÅ: – Vil bli som et vanlig forkjølelsesvirus

Oslo har hatt skjenkestopp siden november, og onsdag ble skjenkestoppen utvidet i minst to uker. Så er øltørste Oslofolk velkomne til Lillestrøm for å ta seg en øl til maten? 

– Ja, hvis du oppfører deg ordentlig, som folk i Lillestrøm pleier, da er du velkommen. Hvis du ikke klarer å følge reglene er du ikke velkommen, sier Vik.

– Ingen konkurranse

I Lillestrøm kommune er faktisk smittetrykket høyere enn i Oslo. Mens det i Oslo de siste 14 dagene var registrert 134 smittede per 100.000 innbyggere er det tilsvarende tallet i Lillestrøm 155. Likevel velger altså Lillestrøm å åpne opp, mens Oslo i stor grad forblir stengt.

LES OGSÅ: Kritiseres for boligutbygging: – Det er ingen menneskerettighet å bo i Bjørvika (+)

– Vi åpner det vi mener smittetrykket gir mulighet til. Men det er klart, stiger smitten igjen så blir det aktuelt å stenge ned igjen. Derfor er det helt vesentlig at folk følger reglene for at vi skal kunne holde åpent. Vi vil jo aller helst åpne mer, men da må tallene først gå videre ned, sier Vik, og legger til:

– Alle som besøker Lillestrøm, enten det er et kjøpesenter, en restaurant eller et privat besøk, må overholde smittevernreglene vi alle er så avhengige av. Dette er ingen konkurranse mellom kommuner. Vi må hjelpe hverandre, sier han.

NHO ønsker åpningsdialog

Nettopp den problemstillingen, at Oslofolk kan reise til kommunene rundt og handle, spise og drikke samtidig som det aller meste her i byen må holde stengt bekymrer også NHO.

– Vi er bekymret for effekten av at Oslo ikke åpner noe, mens nabokommunene gjør det. Da kan vi se den samme effekten som vi så med uteserveringene i mai, sier regiondirektør i NHO Oslo og Viken Nina Solli.

Nina Solli, regiondirektør NHO Viken Oslo

Nina Solli. Foto: NHO

Hun sier det oppleves som urettferdig for bedriftene i Oslo.

– Konsekvensene av at det er andre regler i nabokommunene er krevende. Vi er nå i en situasjon der småbedriftene sliter, og mange er på konkursens rand. Vi forstår at smittevern må settes høyest, men vi trenger en dialog med kommunen nå om gradvis og kontrollert gjenåpning av kjøpesentre og skjenking, sier Solli.

Tall fra NHO Oslo og Viken viser at 65 prosent av serveringssteder i Oslo frykter konkurs. Alle utelivsbedriftene som deltok i undersøkelsen, svarte at de har likviditetsproblemer. Problemet er at dersom skjenkesteder får åpne, men seinere må stenges ned igjen på grunn av høy smitte vil det også bli svært dyrt.

Når en bedrift må permittere de ansatte må de likevel betale lønn i 10 dager uten at de samtidig får lov til å tjene penger. Mange risikerer også å måtte kaste et stort varelager, for eksempel øl som går ut på dato.

Krever forutsigbarhet

– I Bergen har de startet opp igjen med skjenking til klokka 22. Vi ønsker en dialog om det samme. Vi er opptatt av at vi har forutsigbarhet for når vi kan planlegge for gradvis gjenåpning. Nå famler vi helt i blinde. Vi har ingen signaler å styre etter. Kan vi åpne om to uker? Eller to måneder? Hvor lav smitte må det være før vi kan åpne? Sier Solli.

Hvis man skal reise utenlands finnes det et helt objektivt kriterium for hvor lite smitte det skal være i landet man besøker for at man slipper karantene. Er det noe sånt dere ønsker dere? 

– Vi vil gjerne ha en dialog om det. Vi har et godt samarbeid med kommunen, men vi trenger et fora der vi kan få vite hva grensene er slik at bedriftene har noe å styre etter.