Nyheter

Lederen i Oslo Ap: – Jeg er svært skuffet over Jan Bøhler

At Jan Bøhler melder overgang til Senterpartiet skaper sterke reaksjoner i Oslo Ap.

– Jeg er svært skuffet over at Jan Bøhler velger å bytte parti, skriver Jacobsen i en tekstmelding til Dagsavisen.

I sommer varslet stortingsrepresentant og Jacobsens forgjenger som leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, at han ikke tok gjenvalg til Stortinget. Han oppga begrunnelsen at han følte seg motarbeidet av ledelsen i partiet.

LES OGSÅ: Jan Bøhler stiller til valg for Senterpartiet

Skuffet Jacobsen

I dag kom nyheten om at Bøhler i stedet stiller til valg for Senterpartiet, og blir deres førstekandidat i Oslo før valget neste år. Det skaper sterke reaksjoner i Arbeiderpartiet.

– Det er Arbeiderpartiet som har løsningene for framtidas Oslo, ikke Senterpartiet, sier Jacobsen, og utdyper:

– Jan har hatt de fleste verv det er mulig å ha i Arbeiderpartiet, og representert oss på Stortinget i 16 år. Det å være tillitsvalgt og folkevalgt for Arbeiderpartiet er å jobbe for noe som er større enn deg sjøl. Oslo er en by i vekst og det skjer mye bra i byen vår, og Oslo Arbeiderparti tar ansvar og viser vei gjennom tydelig sosialdemokratisk politikk. Vi skal få ledigheten ned, forskjellene i byen skal ned og klimagassutslippene skal ned, sier han.

LES OGSÅ JAN BØHLER I PORTRETTET:  – Du skal ikke være høy på pæra. Du skal ikke tro du er noe (+)

Flere reagerer

En rekke andre sentrale Ap-folk reagerer også kraftig på Bøhlers partibytte.

Klimapolitisk talsperson i Oslo Ap, Andreas Halse, skriver følgende på Twitter:

– I tre år har han ikke møtt på ett (!) møte i Oslobenken vår, tar aldri telefonen når Oslopartiet ringer, møter aldri på våre fellesmøter. Han har fullstendig svikta prosjektet Oslo AP for seg selv.

Halse valgte etterpå å slette meldingen.

– Jeg angrer på at jeg brukte så krasse ord før i dag om Jans valg. Jeg er dypt skuffa, men burde likevel valgt bedre ord, skriver han.

Også byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen, kommer med et spark til Bøhler på Twitter.

Tidligere Ap-byråd Steinar Saghaug går enda lenger.

Jan Bøhler, den største svikeren jeg har opplevd i politikken gjennom mer enn femti års medlemskap i Arbeiderpartiet. ...

Posted by Steinar Saghaug on  Thursday, October 1, 2020

Bøhler svarte slik på kritikken fra sine gamle partifeller under en pressekonferanse torsdag:

– Jeg hadde håpet at vi kunne skilles som gode venner. Jeg har ikke lagt opp til å si noe som helst negativt om mitt gamle parti. Jeg har jobba nesten døgnet rundt siden 1985 i partiet, og jeg har jobbet på grasrota og i lokallag fram til jeg kom på Stortinget, og har fortsatt med det. Jeg har gjort alt jeg har kunnet siden 80-tallet, og jeg vil gjerne skilles som venn. Jeg har ikke noe negativt å si om noen, sa Bøhler.

Føler en forpliktelse

Bøhler har vært medlem av Arbeiderpartiet siden 80-tallet, og har blant annet vært fylkessekretær og fylkesleder i Oslo Ap, og stortingsrepresentant siden 2005. I sommer varslet han at han ikke tok gjenvalg til Stortinget for Arbeiderpartiet, blant annet fordi han følte seg motarbeidet av ledelsen i Oslo Ap.

Han forteller til NTB at siden da har et stort antall velgere oppsøkt han for å «mase på han» og få han til å stille opp videre.

– Da føler jeg mer forpliktelse overfor disse velgerne og de sakene jeg syns jeg må fortsette å jobbe for, sier han.

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, er glad for å få Bøhler med på laget.

– Han er nær folk. Han jobber. Han lever i virkeligheten, tar opp hverdagssakene og løfter dem inn i stortingssalen. Jeg mener det er bra for landet vårt og bra for Oslo at Bøhler fortsatt kan være en sterk folkevalgt, sa han på en pressekonferanse torsdag.

Mer fra Dagsavisen