Nyheter

Fylkesmannen: Lovlig å bruke bompenger til å kutte kollektivprisene

Høyre mente det rødgrønne styret i Oslo kommune ville bruke bompengene ulovlig. Nå har Fylkesmannen konkludert med det motsatte.

Oslo-budsjettet for 2020 ble ikke vedtatt helt uten bråk rett før jul. Byrådet ønsket å bruke en pott penger som stammet fra bompenger for å finansiere valgløftet om lavere billettpriser på kollektivtrafikken.

Problemet er at den rødgrønne regjeringen i 2010 skrev et brev til Oslo kommune der de presiserte at penger som stammet fra bompenger ikke kunne brukes til kollektivkutt. Det var Aftenposten som først omtalte brevet.

LES OGSÅ: Miljøfartsgrenser og renhold: Slik vil byråden bedre Oslo-lufta (+)

Høyre, Venstre, Senterpartiet og KrF klagde dermed inn de rødgrønnes budsjett til lovlighetskontroll hos Fylkesmannen. Nå har Fylkesmannen konkludert:

«Lovlighetskontrollen har ikke avdekket feil ved Oslo bystyres vedtak».

Billigere kollektiv

– De Grønne kjemper for et billigere og bedre kollektivtilbud, spesielt for alle de som ikke har råd, mulighet eller ønsker å bruke bil, så det er gledelig nytt. Først og fremst betyr dette at Oslo kan prøve å bli enige med Viken om å kutte billettprisene med bompenger i hele regionen.

Det sier MDGs gruppeleder i Oslo rådhus, Sirin Hellvin Stav, til Dagsavisen.

Sirin Hellvin Stav. MDG Oslo. Rådhuset.

SIRIN STAV. FOTO: MIMSY MØLLER

LES OGSÅ: Anklager byrådet for ulovlig budsjettgrep: Nå skal Fylkesmannen avgjøre saken

Avklaring fra Hareide

Selv om Fylkesmannen konkluderer med at budsjettvedtaket er lovlig, presiserer de også at de forutsetter at spørsmålet er avklart med Samferdselsdepartementet.

På spørsmål om dette er gjort svarer Stav: 

– Vi har dialog med staten om endringer som foreslås i de pågående forhandlingene om regionens kollektivfremtid, også billigere billettpriser. Nå som vi har fått positivt svar fra fylkesmannen, vil det overraske meg om samferdselsminister Knut Arild Hareide vil sette foten ned for dette.

Har tatt tid

– Fylkesmannen skriver det er vanskelig å konkludere med at vedtaket er ulovlig. Og de legger til grunn at det blir avklart med Samferdselsdepartementet. Så de stadfester jo at vedtaket er litt på kanten, sier Anne Haabeth Rygg.

LES OGSÅ: Oslo-politikerne og gavene de får: – En gang lagde jeg nesten skandale

Oslo Høyres finanspolitiker leser brevet fra Fylkesmannen som at de nå sender ballen over til departementet. Samtidig spør hun seg om dette året er det rette å redusere billettprisene, særlig med den økonomiske situasjonen Ruter befinner seg i.

– Jeg synes jo det har tatt tid, men det er kanskje sånn det er med lovlighetskontroller. Jeg hadde jo ønsket om vi hadde en avklaring nå på om vi hadde et lovlig budsjett i Oslo kommune, siden halve året er gått. Men vi har i hvert fall kommet ett steg videre, sier hun.

Mer fra Dagsavisen