Nyheter

51.000 arbeidsledige i Oslo

Arbeiderledigheten går litt ned sammenlignet med før påske, men er fortsatt skyhøy. Oslo er hardest rammet.

340.000 nordmenn er registrert som helt arbeidsledige hos Nav, enten helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak. Det tilsvarer 10,2 prosent. Det viser nye tall som ble publisert tirsdag.

– I løpet av de siste to ukene har vi sett en halvering av antallet nye arbeidssøkere som registrerer seg hos NAV, men det er fortsatt mange sammenlignet med før koronatiltakene. Fortsatt oppgir de fleste nye arbeidssøkere permittering som årsak til at de må melde seg hos NAV, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng til egne nettsider.

LES OGSÅ: Oslo taper milliarder på koronakrisa – nå henger viktige satsinger i en tynn tråd (+)

Det er 3.000 færre arbeidssøkende sammenlignet med tallene før påske.

Oslo sliter mest

Hovedstaden er aller hardest rammet av arbeidsledighet sammenlignet med før koronatiltakene ble satt inn. Fra å ha landets laveste arbeidsledighet for en drøy måned sida ligger Oslo nå helt i toppen.

51.000 folk i Oslo er registrert som arbeidssøkende hos Nav. Det tilsvarer 13,1 prosent. Til sammenligning var arbeidsledigheten i Stavanger under oljekrisa rundt 5 prosent.

LES OGSÅ: I 2015 skulle Manglerud bad koste 135 millioner. Nå er prislappen på 682 millioner (+)

10. mars, altså rett før koronatiltakene ble satt i verk, var det 10.000 arbeidsledige i Oslo, eller 2,6 prosent. Det har altså vært en femdobling i antallet arbeidsledige på få uker. Det merkes i kommunen

Den skyhøye arbeidsledigheten rammer ikke bare de som har mistet jobben. Det går også hardt utover skatteinntektene til kommunen og det private næringslivet. Oslo kommune ligger an til å måtte kutte hardt i budsjettene framover.

LES OGSÅ: Analytiker om oljepriskollaps: – En forsmak på det som kan skje

– Vi har anslått bortfallet av skatteinntekter til å ligge mellom 1 og 1,5 milliard. I tillegg kommer bortfallet av alle mulige brukerbetaleringer. For eksempel har Ruter i Oslo og Viken tapt 350 millioner i måneden. Steder som svømmehaller og museer får ikke billettinntekter. Det er klart jeg er bekymra, sa finansbyråd i Oslo, Einar Wilhelmsen (MDG), til Dagsavisen i går.

Trått i bygg

Harald Hansen er daglig leder i Byggmesterforbundet i Oslo og Akershus, som organiserer særlig småbedrifter i byggebransjen. Han forteller at fra de kraftigste koronatiltakene ble satt inn den 13. mars ble det fryktelig mange permitteringer på kort tid, men at nå er de fleste i gang igjen. Av de 540 lærlinger i disse bedriftene har i Oslo er det nå bare 15 permitterte.

– Da vi ringte rundt i slutten av mars var bedriftene veldig bekymra, fordi privatmarkedet stoppa helt opp, sier han.

Nå peker han særlig på gode smittevernsrutiner som grunnen til at privatmarkedet nå er i gang igjen.

– Det er en stor brems på nyboligsalget. Det er tyngre å få solgt prosjekter. Men opp mot næringskunder, der har vi ikke fått noen signaler om at det har stoppa opp noe særlig, sier han.

– Det har kjølna betydelig på nye oppdrag. Man får færre bestillinger. Men nå har vi stort sett ordrereserver fram til sommeren, og er litt bekymra for tida etter sommeren, sier Hansen.

Reiseliv og kjønn

Arbeidsledigheten i Norge er nå høyest innen reiseliv og transport, hvor 28,1 prosent av arbeidsstyrken er registrert som helt ledige hos NAV, opplyser Nav. Deretter følger butikk- og salgsarbeid samt serviceyrker og annet arbeid, med henholdsvis 16,4 prosent og 15,8 prosent.

For Norge som helhet er det størst økning i ledigheten blant kvinner. Blant kvinner har antallet registrerte helt ledige økt med 2 200 fra 7. til 21. april, mens antallet delvis ledige har gått ned med 3 700. Blant menn har det vært motsatt utvikling. Antallet helt ledige menn har falt med 6 400 i løpet av de to siste ukene, mens antallet delvis ledige har økt med 5 000, skriver Nav.

Mer fra Dagsavisen