Nyheter

Stein (62) var koronainnlagt: – Det var skremmende å se på

Stein Nilsen ba om å bli koronatestet flere ganger mens han stadig ble dårligere og dårligere. 62-åringen ble bedt om å holde seg hjemme. Så gikk alarmen.

Bilde 1 av 4

Stein Nilsen er fornøyd med behandlingen på Stavanger universitetssjukehus og lettet over at koronaviruset er i ferd med å gi slipp i kroppen, men det var ikke enkelt å bli trodd da han først mistenkte å være koronasmittet.

– Jeg følte meg som en idiot på telefonen. De sa jeg ikke kunne ha korona, men jeg hadde symptomene og følte meg verre og verre, forteller Nilsen.

– Da jeg fikk komme inn på sykehus, på grunn av lungebetennelse, ble jeg sjekket og korona ble bekreftet. Da var alle kjempegreie. Alle på sykehuset var fantastisk flinke, sier han.

62-åringen ble syk mens han var på ferie på Gran Canaria.

– Jeg kom hjem 9. februar, og gikk til legen. Prøvene var fine.

LES OGSÅ: Mange koronasmittede har ingen symptomer

Sendt hjem

Etter hvert som dagene gikk ble Nilsen verre. Hodeverk, ingen smak- eller luktesans og feber. Beina føltes som gelé.

– Du tror du skal falle om, men du gjør det ikke. Man sover mye. Vanvittig mye. Det intense hodeverket gjorde at jeg ikke følte meg helt klar, rett og slett.

Fastlegen henviste Nilsen til sykehuset for testing.

– Sykehuset tok de samme testene, og fant heller ingenting. Jeg ble sendt hjem.

– Ingen mistenkte korona på den tiden. Det var for tidlig. Jeg ble fortalt av koronatelefonen at korona ikke var i Spania da, og ble bedt om å holde meg hjemme – både av koronatelefonen og legevakten.

Til slutt ble Nilsen innlagt på SUS på grunn av lungebetennelse. Han ble også sjekket for korona, og først da gikk alarmen.

– Jeg har sannsynligvis fått lungebetennelse av koronaviruset, eller omvendt. Mitt immunforsvar er dårlig, og jeg får lungebetennelser flere ganger i året, sier 62-åringen.

LES OGSÅ: Helsebyråden spår koronatiltak ut hele 2020

– Du er dårlig. Skikkelig dårlig

– Hvordan det har vært å ha korona? Det er ikke det verste jeg har opplevd, men så har jeg også vært mye syk. Likevel var det helt pyton. Du er dårlig. Skikkelig dårlig. Folk opplever det forskjellig.

I løpet av de fem dagene på SUS, fra mandag 23. mars til fredag kveld 27. mars, slapp Nilsen behandling i respirator.

– Jeg hadde det ikke verst. Jeg så de andre stakkarene som lå på avdelingen. De var ikke mye gode. Det var nesten skremmende å se på, sier Nilsen.

62-åringen vet ikke hvor eller av hvem han ble smittet. Etter ferien på Gran Canaria har han vært på camping i Lyngdal og hentet sønnene på flyplassen etter en fotballtur til London, få dager før regjeringens tiltak ble iverksatt. Begge sønnene ble syke da de kom hjem.

(Saken fortsetter under bildet)

62-åringen får ikke forlate hjemmet sitt før han er helt frisk og symptomfri. Foto: Privat

62-åringen får ikke forlate hjemmet sitt før han er helt frisk og symptomfri. Foto: Privat

LES OGSÅ: Folk som er for syke til å jobbe, har null i inntekt nå, advarer leder av AAP-aksjonen

Mange i familien smittet

– Mange i familien vår har vært syke, men bare tre er blitt testet og påvist korona. Nilsen må holde seg hjemme fram til han er frisk og symptomfri. Enkelte dager føler han seg fin, og han tror viruset har sluppet taket, for å så blir dårligere neste dag.

– Jeg har litt over en uke gjennom av isolasjonen. Er jeg ikke frisk da, må jeg ta nye åtte dager hjemme.

– Egentlig er jeg glad for at jeg har hatt korona. Familien var bekymret for meg siden jeg er i risikogruppen, men nå er jeg lettet over at det gikk bra. Forhåpentligvis er jeg immun. Jeg ser fram til å kunne gå ut igjen uten å være bekymret for viruset, men det blir ikke det samme. Det er jo ingen andre som er ute og gjør ting.

Kunne ikke teste alle

Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannessen, sier helsevesenet ønsker å hjelpe alle så raskt som mulig, men at det ikke har vært nok testutstyr.

– Hvem som skulle testes har stadig forandret seg siden utbruddet. Først var det kun personer som hadde vært i spesielle områder i Kina, Italia og Østerrike som skulle teste seg. Deretter testet man bare helsepersonell. På denne tiden var risikogruppen definert av FHI personer over 65 år med underliggende sykdommer, forklarer Johannessen, som håper det kan testet flere personer framover.

– Nå er influensasesongen over. Personer som får luftveissymptomer i april og mai, har trolig større sjanse for at det er korona.

Les også: Derfor blir ikke flere testet for koronavirus

Mer fra Dagsavisen