Nyheter

Høyre om granskningsrapporten: Alvorlig

Både Høyre og Rødt stiller seg kritiske til innholdet i granskningsrapporten om bruddene på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune

Byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg under pressekonferansen fredag.

Fredag la revisjonsselskapet PWC fram granskningsrapporten i kjølvannet av en rekke varsler fra Energigjenvinningsetaten (EGE). Varslene inneholdt blant annet påstander om en rekke ulovlige anskaffelser, utstrakt bruk av overtid og systematiske brudd på arbeidsmiljøloven og en rekke ansettelser som bryter med regelverket i Oslo kommune.

Både Høyre og Rødt stiller seg kritiske til funnene som kommer frem.

Les også: Granskningsrapport klar: Bekrefter brudd på anskaffelsesreglene

Ukultur

Høyres gruppeleder Øystein Sundelin sier til Dagsavisen at funnene i rapporten er alvorlige.

– Vi ser ikke bare brudd på arbeidsmiljøloven, men også på reglene om anskaffelser og ansettelser. Mange har prøvd å si ifra, men ikke kommet noen vei, og det blir beskrevet en ukultur. Det er da jeg lurer på hva slags styring har det vært. Man har absolutt ikke gjort nok for å rydde opp i denne etaten. Og husk at dette er bare en av ganske mange etater som har brudd på arbeidsmiljøloven, sier Sundelin.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Venter på ny rapport

Høyre vil nå vurdere hva de skal gjøre videre. Sundelin peker på at EGE bare er en av svært mange etater som har hatt 100.000 brudd på arbeidsmiljøloven til sammen de siste årene.

– Vi har nettopp fått se presentasjonen av rapporten. Vi må gå gjennom den og vi venter i spenning på kommunerevisjonens rapport. Vi har en del spørsmål vi ønsker å stille til byråden om dette. På bakgrunn av det må vi finne ut om dette vil få noen flere konsekvenser, sier Sundelin.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rødt reagerer

Også Rødt ser alvorlig på situasjonen. De kan ende opp med å sitte på vippen i et eventuelt framtidig mistillitsforslag mot Lan Marie Berg.

– Vi reagerer på at 15 av 16 i toppledelsen i EGE er ansatt uten at stillingen er utlyst eksternt. Det er flere anskaffelser som er blitt veldig mye større enn de skulle være. En avtale hadde en opprinnelig ramme på 500.000, men endte opp med å bli på 9,9 millioner. Det er et ganske heftig beløp. Vi må bruke tid på å sette oss inn i dette, men at det er problemer som kommer fram i rapporten er helt klart. Men vi ser også at byrådet helt klart har begynt å rydde opp, sier gruppeleder Eivor Evenrud.