Nyheter

Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna

Innen mandag må Nav ha på plass rutiner for å fastsette farskap til Syria-barn.

FILE - In this March 27, 2019, file photo, Samira, a Belgian national married to a French Islamic State member, Karam El-Harchaoui, walks with their son at Camp Roj in north Syria. "I know he will not have a fair trial," Samira told the AP at camp Roj, where thousands of foreign women and children are languishing. An Iraqi court on Tuesday, May 28, 2019 has sentenced two French militants, Karam El-Harchaoui and Brahim Nejara to death, bringing the total number of French former members of the Islamic State group condemned to the capital punishment this week to six. (AP Photo/Maya Alleruzzo, File)

I et oppdrag fra Barne- og familiedepartementet, fremgår det at regjeringen ber Nav ha rutiner klare for å fastsette juridisk farskap til Syria-barn.

I bestillingen Dagsavisen har fått innsyn i står det:

«Situasjonen for barn av norske fremmedkrigere i Syria og Irak er uoversiktlig og fortsatt ikke avklart. Det er derfor behov for en beredskap for ulike scenarioer. Det kan ikke utelukkes at noen av disse barna kommer til Norge uten at formelt juridisk farskap er etablert

Bestillingen ble sendt mandag forrige uke, og departementet ber Nav ha etablert rutiner for å fastslå farskap innen 1. juli.

Saken fortsetter under bildet. 

Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Statsbudsjett. 2017. Stortinget

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Siri Øverland Eriksen 

Les også: Ropstad har hjelpen klar for hjemkomne Syria-barn

Norsk far – utenlandsk mor

Departementet ber Nav forberede seg på følgende scenario:

Et foreldreløst barn er hentet fra Syria, moren var utenlandsk statsborger, mens den avdøde faren var norsk og foreldrene var ikke gift.

«Det bør legges til rette for at disse sakene kan behandles hurtig», står det i bestillingen.

Departementet: Gjelder ikke en konkret sak  

Statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) i Barne- og familiedepartementet avkrefter at bestillingen gjelder en konkret sak.

– Dette er en del av arbeidet som regjeringen har jobbet med over tid. For å ha beredskapen klar før sommeren er 1. juli satt som frist, skriver Hallaråker i en epost.

På spørsmål om Norge nå er i prosess med å hente foreldreløse barn fra Syria til Norge, svarer Hallaråker at departementet ikke ønsker å spekulere rundt eventuelle andre operasjoner framover.

– Hvis det hadde vært kjent at vi hentet ut de fem foreldreløse barna som kom til Norge 3. juni ville det satt barna i større fare og det ville økt risikoen for at vi ikke skulle klare å hente dem trygt til Norge, skriver hun.

Det ble kjent i starten av juni at fem foreldreløse barn er hentet til Norge fra Syria. I dette tilfellet var moren en etnisk norsk kvinne (30) fra Oslo og faren en afrikansk mann (31). Foreldrene reiste til Syria for å knytte seg til terrorgruppa IS. Faren skal være død og moren forsvunnet, skriver Vårt Land.

Saken fortsetter under bildet. 

De fem foreldreløse barna som har blitt hentet fra Syria kom til Gardermoen mandag kveld.

De fem foreldreløse barna som har blitt hentet fra Syria kom til Gardermoen tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix

Les også: Barnepsykolog om Syria-barna: – Hjertet vårt fryser til is litt for ofte

Uenighet i regjering

Tidligere denne uken ba FN stater om å hente hjem flere av IS-krigernes kvinner og barn.

Ifølge FNs barnefond (UNICEF) er det rundt 29.000 barn av IS-krigere i Syria og Irak. Rundt 20.000 av dem er irakiske, mens de øvrige er barn av fremmedkrigere fra nærmere 50 andre land, mange europeiske.

PST har tidligere anslått at det befinner seg omtrent 40 norske barn i al-Hol-leiren i Syria.

Regjeringspartiene er splittet i spørsmålet om de kun skal hente hjem de foreldreløse barna. Frp mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem, mens Venstre vil hente alle norske barn av IS-foreldre. Heller ikke KrF ønsker å splitte mødrene og barna.

Nav bekrefter overfor Dagsavisen at de kommer til å ha rutiner og beredskap på plass innen 1. juli.

Fastsettelse av farskap

* Farskapet til et barn fastsettes enten automatisk hvis barnet er født inn i et ekteskap, ved en farskapserklæring eller ved en dom.

* Dersom farskapet ikke blir erklært vil det offentlige fastsette farskapet, enten av domstolen eller gjennom Nav.

* Da er det aktuelt å bruke DNA-analyse for å bekrefte farskapet.

Kilde: Nav