Nyheter

Lundteigen: Et «must» for Sp å stoppe regionsreform

Å slå sammen fylker er en sak vi er nødt til å stoppe, for det svekker folkestyret, mener Senterparti-nestor Per Olaf Lundteigen.

– Det er et «must» for Senterpartiet å få stoppet disse tingene. Vi har våre kjernesaker, KrF har sine og Arbeiderpartiet har sine. Det skal til sammen bli en fin bukett, sier stortingsrepresentanten til NTB under partiets landsstyremøte i Oslo mandag.

– Et slags ultimatum i eventuelle forhandlinger fra dere, dette?

– Ultimatum og ultimatum. Vi kan ikke gjennomføre noe som ikke har folkelig oppslutning når vi er et parti for nærhet til folk. Det er bare en del av det vi står for. Det må vi ha gjennomslag for, på samme måte som KrF sikkert vil ha slutt på tvillingaborter, noe jeg for øvrig støtter dem helt i, sier Lundteigen.

– Å slå sammen fylker er en sak som vi er nødt til å stoppe, fordi det vil føre til en svekkelse av folkestyret, sier han.

Sp-veteranen mener fylkene i stedet må bli en overbygning som tar opp i seg de oppgavene som kommunene er for små til å løse. Han advarer mot å fortsette i et spor hvor man bare overfører oppgaver fra staten til fylkene.

«Klør i fingrene»

Lundteigen gir KrF en stor del av skylden for at både kommunereformen og regionreformen, som Sp har vært sterkt kritisk til, er blitt politikk.

– Det er helt opplagt. KrF har gjort fatale feilvedtak. De er en del av problemet på det området, sier han.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har avvist at avtalen om regionreformen kommer i spill hvis KrF skulle velge samarbeid med sentrum-venstre. Men under et fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane i helgen sa KrFs Geir Jørgen Bekkevold, som støtter et samarbeid med Sp og Ap, følgende, ifølge NRK :

– Det klør i fingrene våre etter å gjøre noe med Viken og Troms og Finnmark.

Viken er det nye storfylket som består av Buskerud, Akershus og Østfold.

– Vi har vedtatt Viken i Stortinget to ganger, men vi liker jo ikke den konstruksjonen. Jeg mener at dersom Sp og Ap ønsker å gjøre noe med regionreformen, må vi lytte til dem i eventuelle regjeringsforhandlinger, sa Bekkevold.

– Ikke på anbud

I sin tale til landsstyret bedyret partileder Trygve Slagsvold Vedum at Sp ikke skal løpe rundt på en anbudskonkurranse med sin politikk for å tekkes et annet parti.

– Det verste i politikken er når sakene kommer helt i bakgrunnen, at standpunkter er til salgs, at dype, etiske spørsmål er noe man kan forhandle bort. Erna Solbergs (H) utspill om tvillingabort er noe av det mest groteske eksempelet vi har sett på lenge. Det var pinlig, sa Sp-lederen.

Han understreket overfor partifellene at regjeringsmakt ikke er et mål i seg selv.

– Jeg tror knapt noen har blitt medlem av Sp fordi de drømmer om at jeg skal bli statsråd, eller en av dere statssekretær, understreket Vedum.

Gitt kraftig og langvarig vekst på meningsmålingene og med utsikter til å gjøre et godt lokalvalg neste høst, er det et åpent spørsmål om Sp egentlig ønsker å gå i regjering nå.

– Regjeringsansvar er ikke et mål i seg selv, det er kun et middel for å få gjennomslag for våre verdier og våre saker. Vi har en politisk plan for hva vi vil med Norge.

Mer fra Dagsavisen