Nyheter

Frp om AUFs vedtak om å avvikle oljeindustrien: – Galskap

AUF vil avvikle oljenæringen innen 2035. Galskap, mener Frp. Alle oljearbeiderne kan ikke jobbe i det grønne skiftet, mener Unge Høyre.

Aps ungdomsorganisasjon AUF vedtok søndag på sitt landsmøte at man skal ha en styrt avvikling av petroleumsindustrien inn 2035.

– Bakgrunnen er FNs klimarapport som kom for to uker siden. Det haster å omstille. Det er viktig at vi er ambisiøse og tørre å utfordre Ap generelt på de store, viktige sakene, som klimapolitikk, sier Hamza Ali, fylkesleder i AUF i Rogaland.

###

Hamza Ali, fylkesleder AUF i Rogaland

Ali sier at framtiden ligger i det grønne skiftet.

I underkant av 200.000 personer jobber i oljebransjen. Ifølge Ali skal store deler av disse få plass i det grønne skiftet.

– De som jobber i oljebransjen dag er løsningen på klimautfordringen, ikke problemet. Jeg mener at de, med deres kunnskap og kompetanse, skal bidra til å omstille oss og gå inn i den grønne næringen. Noen må nok omskoleres, sier Ali.

– Bør avvikle seg selv

Jonas Molde Hollund, politisk nestleder i Stavanger Unge Høyre, mener at en avvikling innen 2035, betyr at avviklingen allerede må starte om tre-fire år.

###

Jonas Molde Hollund, Stavanger Unge Høyre

– Det vil føre til nedgang i arbeidsplasser og økonomisk utvikling. Norge har et demokratisk ansvar med å produsere olje og gass. Norge produserer langt mer etisk og miljøvennlig. Vi kan ikke gi den økonomiske makten til arabiske diktaturer, sier Molde Hollund.

Han mener oljenæringen skal få avvikle seg selv.

– Olje går til mer enn vi tror, som klær. Naturgass brukes også i det grønne skiftet. Her er det noen fra Rogaland som ikke forstår hvor viktig oljenæringen er, sier Molde Hollund.

– Noen av oljearbeiderne kan få plass i det grønne skiftet, men ikke alle. Norge har bygget opp en enorm kompetanse, og ligger fremst i verden på offshoreteknologi. Vi kan ikke svikte alle som har tatt en utdannelse innen denne retningen, sier Molde Hollund.

– Galskap

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) mener forsalget fra AUF er hårreisende.

– Galskap! Hver oljearbeider genererer 10 millioner kroner i verdiskapning i året. Dette betyr at ingen vil investere i ny letevirksomhet, forskning eller noen ting. All aktivitet vil stenge. Det vil ramme 200.000 ansatte og deres familier. Man vil altså stenge Norges viktigste næring, som betyr økt arbeidsledighet og tapte inntekter for staten, sier Steffensen.

Frps Roy Steffensen er ny leder av utdanningskomiteen på Stortinget.
Roy Steffensen er en norsk politiker for Fremskrittspartiet som ble valgt inn på Stortinget i 2013.

Roy Steffensen, stortingsrepresentant (Frp)

Ap-kritikk

Nestleder i Ap, Hadia Tajik, er ikke enig med AUF.

– Det er ikke Aps politikk å ha en styrt avvikling av olje- og gassnæringen innen 2035. Vi mener at vi skal fortsatt ha aktivitet og verdiskaping på norsk sokkel, sier hun til Aftenbladet.

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) vil heller ikke stille seg bak forslaget til AUF. Samtidig roser han AUF for å utfordre Ap.

– Det er nærmest AUF sin plikt å utfordre Ap og dra oss i håret slik at vi kan nå klimamålene vi har satt oss, sier han til Aftenbladet.

Tvedt Solberg sier at han lytter til AUF og synes vedtaket er spennende.

– Urovekkende signaler

Det reagerer Frp-Steffensen på.

– Dette er urovekkende signaler. Jeg registrerer at Ap sier at vedtaket ikke er Aps politikk, men jeg mener de burde vært tydeligere. Ap er i en dreining for ikke å ønske konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen, sier Steffensen og fortsetter:

– Norge vil aldri ha en bransje som produserer de samme verdiene. En avvikling vil få enorme konsekvenser for landet. Det er utopi at vindmøller og andre ting skal ta over. Dessuten trenger vi oljeinntektene til å finansiere det grønne skiftet.

Mer fra Dagsavisen