Nyheter

11 gode tips du bør lese før du leier bil

Her er de viktigste tingene å tenke på når dere skal leie bil. Noen av tipsene er allmenngyldige uansett hvor reisen går, mens andre kun gjelder i spesifikke land.

1. Velg rett biltype

Start med å bestemme dere for hvilken type bil dere skal leie. To personer med lite bagasje trenger en helt annen løsning enn en familie på fire. Hvor stort bagasjerom trenger dere? Hvor mange seter? Skal bilen ha plass til barnestoler?

Tenk også på det sikkerhetsmessige. En større bil er som regel tryggere enn en liten. Kostnadsmessig har det også mye å si hvilken type bil dere ender opp med, ikke bare på selve leieprisen. Store og tunge biler bruker blant annet betydelig mer drivstoff, og de er dyrere å forsikre.

2. Finn beste og rimeligste løsning

Med avgjørelsen om biltype på plass er neste steg å finne et kurant utleiefirma. For de fleste vil det lønne seg å leie på nett fremfor å leie lokalt ved ankomst. Prismessig er det rimeligere å forhåndsbestille, i tillegg til at dere ikke risikerer at alle biler er utleide når dere kommer frem.

Sjekk prisen for forskjellige perioder. Hos noen selskap er det rimeligere å leie i helgen, selv om det er ferie. Ukesleie kan være rimeligere enn for eksempel å leie i fem-seks dager. Bruk sammenligningssider som leiebilguiden.no så får dere full oversikt.

3. Pass på betalingen

Se nøye over regningen før du betaler. Faktureres dere for den bilkategorien dere bestilte og faktisk fikk? Har utleier lagt til ekstrautstyr som medfører ekstra kostnader? Er det lagt på forhåndsbetaling for drivstoff? Stemmer prisen i forhold til hva som ble oppgitt da dere først bestilte bilen?

Dere bør også betale med kredittkort dersom det lar seg gjøre. Da får dere ekstra tid til å se over fakturaen før transaksjonen faktisk finner sted (med debetkort er pengene oversendt utleier umiddelbart), og dermed ekstra tid til å få rettet opp feil. I tillegg har du en mektig venn i form av kredittselskapet i ryggen dersom det skulle oppstå tvister.

4. Ha orden på forsikringen

Pass dere for bilutleiefirma som prakker på kundene ekstra forsikring og tilleggstjenester når bilen hentes. Sjekk at all forsikring dere trenger er inkludert i prisen som oppgis når dere sammenligner biler fra forskjellige selskap. Egenandelsforsikring er gjengangeren. Denne bør dere egentlig ha, men forsikringen kan skaffes gratis om dere betaler for leien med riktig kredittkort. Sjekk også om reiseforsikringen har dekning for egenandel ved skade på leiebil. Noen selskap inkluderer dette i utvidet versjon.

Pass på at egenandelsforsikringen dekker skader på vindu og dekk. Om kredittkortløsningen eller egenandel for leiebil i reiseforsikringen utgår, anbefales det at denne tilleggsforsikringen tegnes hos selskapet dere leier bilen fra.

5. Se over bilen når du henter og leverer

Før dere forlater utleiestedet, ta en grundig sjekk at det ikke er åpenbare feil på bilen. Gå over karosseriet og se etter eventuelle skader og riper. Ta gjerne bilder eller video for dokumentasjon om dere kommer over noe.

Da står dere langt bedre rustet om utleieselskapet fremmer en påstand om at det er dere som har forårsaket skaden. Ta samme sjekk når dere leverer bilen etter endt leieperiode. Husk å inkludere bilder eller video av kilometertelleren, spesielt dersom leieprisen er for et visst antall kilometer.

6. Gi dere selv nok tid

Legg inn litt ekstra tid i planleggingen for henting og levering av leiebilen. Om dere kun har noen minutter å få det gjort på, kanskje fordi et fly skal rekkes, øker sjansene for at noe blir oversett. Bruk den ekstra tiden til å se over bilen som nevnt ovenfor, og gå igjennom eventualiteter sammen med utleieren.

7. Ikke betal for mye for ekstrautstyr

Husk at prisene dere får oppgitt for leiebilen er for en strippet versjon uten ekstrautstyr. Denne prisen er ofte lav fordi det er stor konkurranse mellom utleieselskapene. Noen av de forsøker å hente inn mer fortjeneste ved å ha dyre priser på ekstrautstyr.

De har også ofte ansatte som jobber på provisjon, og som er gode på å selge tilleggstjenester. Undersøk på forhånd hva pristilleggene er for ekstra sjåfør, GPS, barneseter og så videre, så blir dere ikke overrasket med dyre priser når bilen hentes.

8. Avklar drivstofftype og nivå ved innlevering

Det er vanlig at en leiebil leveres med full tank, og dernest at leietaker fyller opp tanken ved tilbakelevering. Om du glemmer dette siste kan selskapet belaste deg for den mengden drivstoff som er i minus. Hos noen kan dette bli dyrt. Et typisk scenario er at utleier ikke bare beregner overpris på selve drivstoffet som må fylles på, men også belaster dere for et eget gebyr for ekstra tidsbruk. Hos noen bilutleiefirma er ikke dette et problem, da leieprisen inkluderer én full tank.

9. Spar penger med forskuddsbetaling

Mange bilutleiere gir rabatt dersom dere betaler på forskudd. Bruker dere et seriøst bilutleiefirma innebærer ikke dette noen risiko. Spørsmålet er hvilke rettigheter dere har dersom dere må avbestille.

Det vanlige er at avbestilling ikke koster noe innenfor visse tidsgrenser opp mot henting av bilen. Avbestiller dere etter dette, skal normalt reiseforsikringen dekke den eventuelle kostnaden. Sjekk derfor at reiseforsikringen er adekvat før dere forhåndsbetaler.

10. Husk å ha nok dekning på kortet

Når du leier bil tar utleieselskapet depositum som sikkerhet for skader som ikke dekkes av forsikringen, og eventuelt for avbestillingsgebyr. Pass på at dere har nok dekning på kontoen om dere betaler med debetkort.

Bruker dere kredittkort vil kredittgrensen være det avgjørende. Depositumet er ikke nødvendigvis så høyt, men det er leit å gå tom for penger på ferien fordi midlene eller kreditten ikke strekker til. Påse også at dere får igjen hele depositumet etter at bilen er tilbakelevert.

11. Bruk anerkjente utleieselskap

Selv om det er viktig å være føre var, husk at det er relativt sjeldent det oppstår problemer ved leie av bil. Så lenge dere leier fra kjente og seriøse aktører går det som regel helt smertefritt.  Er dere usikker kan dere søke på nett og se om andre har negative eller positive erfaringer med de bilutleiefirmaene dere vurderer. Generelt sett kommer klagene i forbindelse med bilutleie når selskapet er lokalt og ukjent. Vurder å leie gjennom Leiebilguiden som sammenligner priser fra over 1600 ulike selskaper.

Mer fra Dagsavisen