Nyheter

Den store kabalen i vandrehallen

– Skulle ikke dere kaste regjeringa i dag, da, spør jeg Venstre-nestleder Terje Breivik i det han haster forbi mot enda et intervju.

– Neeeei. Han trekker på det. «Ikkje i dag.»

Han spøker, selvsagt. Samtidig som han antyder at det selvfølgelig er forhandlingene som virkelig betyr noe. Budsjettet er ikke ferdig, det er nå det begynner.

Det er to minutter siden Siv Jensen har holdt sitt lille foredrag i Stortingssalen. Halvannen time siden statsbudsjettet ble gjort tilgjengelig på internett. Allerede har de finanspolitiske bossene i hvert parti holdt kritiske innlegg om budsjettet i salen. Kun vår skaper veit hvordan de fikk tid til å sette seg tilstrekkelig inn i det, før de måtte prate. Og nå ute i Vandrehallen er det enda verre. NGO-er, organisasjoner, fagbevegelse og ikke minst den allestedsnærværende Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har øst av sin kunnskap og henholdsvis rost og kritisert budsjettet i knallharde ordelag, etter å ha hatt det tilgjengelig omtrent like lenge som en gjennomsnittlig organisasjonslunsj.

Dermed er det kanskje ikke de grundigste analyser vi mottar. Problemet er bare at om en fire-fem dager, når folk virkelig har fått tid til å sette seg ned med dokumentet litt grundig, da er ikke pressa interessert lenger. Æsj.

Uansett, tilbake til Venstre. I Stortingssalen var han hard i klypa, Terje Breivik. «Stortinget kan selvsagt ikke vedta et budsjett for 2017 som øker klimautslippene», sa han. Et aldri så lite ultimatum der også. Det er blitt mange av dem, de siste dagene, mellom Venstre og regjeringa.

KrF, derimot, ser ut til å foretrekke en mykere linje. Hans Olav Syversen, KrFs mann i finanskomiteen, uttalte følgende fra Stortingets talerstol: «Det er sluttsummen som teller. Derfor er det viktig, president, at ingen går til dette med absolutter.»

Seinere, i Vandrehallen, har mange journalister snakket med KrF-ere. «Skuffet» er et ord som går igjen. «Irritert» er et annet. Lite som tyder på at regjeringen er i ferd med å falle, der altså.

Så kan vi selvsagt spekulere. Skal nå Venstre endelig sette ned foten? Skal samarbeidet mellom Høyre/Frp og Venstre/KrF endelig ryke? Splitter Venstre og KrF opp? Ikke veit jeg. Men det hadde også vært litt dumt om jeg visste det bare et par timer etter at statsbudsjettet ble lagt fram.

Dokumentbunken er nesten ti centimeter høy. Man sovner jo nesten bare av å høre talen til Finansministeren.

Journalister og velgere, vi er enkle sjeler. Vi ser etter action. Gjerne en regjeringskrise. Men det må vi nok vente på. Har vi flaks, bare til budsjettbehandlinga. Men kjenner jeg verden rett blir dem vel sittende til valget. Så får vi se om kabalen går opp da.