Nyheter

- Eldre homofile tilbake til skapet

FORDOMMER: Når den første generasjonen åpne homofile inntar eldrehjemmene møter de igjen på gamle fordommer. Det kan presse flere tilbake til skapet.

- Vi hører historier om homofile eldre som er redde for alderdommen fordi de frykter å møte diskriminering på nytt, sier nestleder i Senterpartiet, Anne Beathe Tvinnereim.

I dag går Europride-paraden gjennom Oslos gater, og det er ventet at så mange som 40.000 homofile fra hele verden skal gå i tog for likestilling, stolthet og verdighet. Også Tvinnereim skal gå i toget.

Men det foregår en annen homokamp fra en gruppe homofile som ikke vil være like synlige i gatebildet i dag. Samtidig som eldrebølgen gjør sitt inntog i norske alders- og sykehjem har også den første gruppen åpent homofile nådd alderen der de kan komme til å trenge pleie fra det offentlige.

- Det er blant de over 60 år homofobien er størst. Vi vet at noen som har levd livet sitt som stolte homofile går inn i skapet igjen når de havner på institusjon, fordi de kan bli åpent diskriminert av andre beboere. Det er uverdig, sier Tvinnereim.

Hjemmehjelper

- Vi har den samme utfordringen med hjemmehjelper. Vi har hørt historier om eldre homofile som har blitt møtt av fordommer fra hjemmehjelper. Det kan oppleves som enda mer invaderende når folk som skal hjelpe deg i ditt eget trygge hjem uttrykker fordommer, fortsetter hun.

En av grunnene til at dette er en aktuell problemstilling er at mange eldre homofile ofte bor alene, og verken har ektefelle eller barn. Det fører til at de i større grad trenger helsehjelp fra det offentlige da de ikke har andre til å hjelpe seg.

- Derfor mener jeg at dette er en sak for politikerne. En rapport fra 2010 viser at det i stadig økende grad er de homofile som trenger offentlig omsorg, sier Tvinnereim.

Kunnskap

Sp-nestlederen får støtte fra Bård Nylund, leder for LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

- Det er nok mange som gruer seg til alderdommen. De gruer seg til å bli hjelpetrengende, og mange tenker på å gå inn i skapet igjen, blant annet fordi de er bekymret for holdningene til helsepersonell, sier han.

- Det er i realiteten nå den første generasjonen åpne homofile trenger pleietjenester. De har levd i en annen virkelighet enn tilfellet er i dag, og det er ikke vanskelig å forstå at de gruer seg til alderdommen.

Nylund etterlyser kunnskap om homofile i helsevesenet.

- Vi skulle gjerne sett mer kunnskapsbasert viten om levekår for homser og lesbiske. Jeg tror det er viktig at ansatte i eldreomsorgen har kunnskap om seksuelle minoriteter. Det er viktig for folk å kunne snakket om sine opplevelser og erfaringer mot slutten av livet, og det bør være åpenhet og rom for at også homofile skal kunne gjøre det, sier han.

Det er Tvinnereim enig i.

- Vi må styrke kunnskapen om homofili i omsorgsyrkene. I dag lærer de om hiv og aids, men ikke om homofil kjærlighet. Det er en klar svakhet, sier hun.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen