Nyheter

Venter kamp om kontrollen i Øst-Ukraina

UKRAINA: Mens ukrainske militære strippes for våpen og jages på Krim, fryktes hva som vil skje med Øst-Ukraina.

Nok en russisk maktbefestning ble gjennomført på Krim i går da prorussiske styrker tok kontroll over hovedkvarteret til den ukrainske marinen i Sevastopol. Sjefen for den ukrainske marinen ble arrestert, og en rekke ukrainske soldater måtte i går forlate basen uten våpen.

Øst-Ukraina

Mens Russland fester grepet på bakken i Krim, spør mange seg hvordan utviklingen vil bli i Øst-Ukraina.

- Ikke tro dem som sier at andre regioner vil følge etter Krim. Vi ønsker ikke å dele opp Ukraina, sa Russlands president Vladimir Putin i sin tale tirsdag.

Men Putins ord hindrer verken innbyggere i Ukraina eller eksperter i å spekulere i om Putin søker kontroll også over Øst- og Sør-Ukraina, om nødvendig gjennom militære virkemidler. Årsaken er blant annet utplasseringen og øvingen av russiske styrker nylig langs grensen til Ukraina. Det har dessuten vært en rekke voldelige sammenstøt i byer i Øst-Ukraina som Donetsk og Kharkiv, der prorussiske grupper har støtt sammen med grupper som støtter de nye myndighetene i Ukraina. Myndighetene i Kiev hevder Russland med hensikt forsøker å oppildne til vold for å skaffe en unnskyldning for å invadere Øst-Ukraina - en beskyldning Russland tilbakeviser.

- Den avgjørende kampen står nå om Øst-Ukraina, mener historiker og kommentator Timothy Garton Ash, som er professor i europeiske studier ved Oxford-universitetet.

- Husk, husk: Dette handler om hele Ukraina, ikke bare Krim, påpeker han i en kronikk i The Guardian.

- Kan bli farlig

Flere stemmer advarer om en mulig eskalering og utvidelse av konflikten.

- Det er tydelig at Kremls handlinger har som mål å skaffe seg hele landområdet bort til Transnistria, og selvsagt østlige deler av Ukraina, sa den russiske politiske kommentatoren og journalisten Yulia Latynina på radiostasjonen Ekho Moskvy nylig, ifølge Reuters.

Transnistria erklærte seg uavhengig av Moldova i 1990, men anerkjennes ikke som selvstendig stat av FN. Den ønsker nå også å innlemmes i Russland, som Krim (se egen sak).

Ukraina er ved begynnelsen av en veldig farlig konflikt, mener den ukrainske politikeren Petro Porosjenko, som ifølge målingene ligger best an til å bli Ukrainas neste president, om han velger å stille.

- Jeg frykter sterkt at ikke bare ukrainsk territorium er truet. Et hvilket som helst annet land i EU kan være truet nå, inkludert andre deler av Ukraina, sier Porosjenko i et intervju med Christiane Amanpour i CNN.

Han er tidligere utenriksminister i Ukraina, og er nå uavhengig medlem av parlamentet. Han er dessuten Ukrainas sjuende rikeste person etter å ha slått seg opp som sjokoladeprodusent.

- Neppe invasjon

Men mange vestlige eksperter og diplomater demper engstelsen og mener det ikke vil gå så langt som til en russisk invasjon av Øst-Ukraina. De peker på at situasjonen er en annen i østlige Ukraina enn på Krim; det er færre etniske russere der, og på Krim hadde Russland militære baser.

- En russisk invasjon i østlige Ukraina er fullt ut en mulighet, men alt i alt usannsynlig, skriver den internasjonale tankesmia The Eurasia Group i en analyse.

- Moskva vil fortsette å søke mer innflytelse (over Ukraina) primært ved å destabilisere østlige Ukraina, lyder analysen fra The Eurasia Group, som ifølge nyhetsbyrået Reuters vurder sannsynligheten for en invasjon til 40 prosent.

Ekspert Jana Kobzova ved European Council of Foreign Relations mener heller ikke det foreløpig ser ut til at situasjonen på Krim vil smitte over i Øst-Ukraina. Hun har nettopp vært i Kiev og den østlige byen Kharkiv.

- Krim-scenarioet ser ikke ut til å spre seg over til Øst-Ukraina. De prorussiske demonstrasjonene har forblitt små, skriver Kobzova i en blogg hos European Council of Foreign Relations, Hun understreker likevel at faren for at konflikten kan komme ut av kontroll, er reell.

Timothy Garton Ash påpeker at veien fram mot valget i mai er avgjørende.

- Dersom hele Ukraina, inkludert øst, deltar i et fredelig, rettferdig og fritt presidentvalg 25. mai, kan det overleve som uavhengig land (minus Krim). Det vil også da være tilbake på en demokratisk, konstitusjonell vei. I alt EU og Vesten gjør de neste månedene, bør det være vår viktigste prioritet, mener Ash.

Ash mener «bare de kriminelt naive» kan tro at de prorussiske gruppene som nå forsøker å lage kaos, forvirring og vold i byer som Donetsk og Kharkiv ikke er støttet av Moskva.»

- Uansett hva Putin velger å gjøre, er mediegrunnlaget lagt, enten for en intervensjon, eller, som han utvilsomt vil foretrekke; å presse hele landet tilbake til den russiske innflytelsessfæren, mener han.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen