Nyheter

Døde etter omskjæring

HELSEVESENET: En 13 dager gammel gutt døde etter omskjæring hos en lege i Oslo sentrum i april 2012. Statens helsetilsyn varsler reaksjoner.

Ambulansepersonellet klarte ikke redde babyen. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB SCANPIX

Det er Aftenposten som har skrevet om hvordan 13 dager gamle Abdul Rahman Ibrahim Kafi mistet livet etter en omskjæring hos en lege i Oslo. Dagen etter omskjæringen skal barnet ha virket svært sykt, og moren tok kontakt med legen. Legen ba henne vente og gi barnet smertestillende. Kort tid etter døde gutten.

Varselbrev

Helsetilsynet har sendt et varselbrev til legene som var involvert i inngrepet, der de ifølge Aftenposten bekrefter foreldrenes framstilling av saken.

Gutten blødde en del da han kom hjem fra omskjæringen, etter hvert ble han utslitt og klarte ikke spise. Dagen etter virket han blek og pustet rart. Foreldrene ringte legen, som sa reaksjonen var helt normal og at de skulle vente.

Moren reiste til legekontoret, og der ble hun nok en gang bedt om å vente til hun fikk snakke med en av legene som lurte på hvorfor hun ikke hadde ringt før.

Så kom ambulansen til legekontoret.

«Barnet hadde store pusteproblemer og fikk hjertestans kort tid etter ambulansepersonellets ankomst. Barnet ble så kjørt til akuttmottaket ved Ullevål sykehus der det senere ble erklært dødt,» skriver Helsetilsynet i brevet til legene, som Aftenposten har fått tilgang til.

Ifølge brevet hadde ikke legen startet gjenoppliving før ambulansepersonalet kom.

Sendt på høring

Legene som deltok under inngrepene, har vært til politiavhør, men allmennlegen som arbeider ved legekontoret skal ifølge Helsetilsynet ha ment at legekontoret ikke er ansvarlig for inngrepene som legen har utført.

Politiet har etterforsket saken, og avsluttet denne i mai. Nå avventer de utfallet av Helsetilsynets behandling for hvorvidt de vil anbefale straff for legene eller ikke.

Ifølge Aftenposten er det omtrent 2.000 muslimske, og fem jødiske gutter som årlig blir omskåret i Norge. Myndighetene har ingen oversikt over hvor omskjæringen blir utført. Fram til 2005 var det tilbud om omskjæring ved offentlige sykehus.

Den rødgrønne regjeringen sendte spørsmålet om hvorvidt omskjæring av gutter skal bli et etablert tilbud i helsevesenet på høring, men konkluderte ikke.

Den nye regjeringen har varslet en proposisjon før påske neste år.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no