Rapunzel tegnet av Edda Gimnes: - Jeg kjenner meg igjen i Rapunzel karakteren i forhold til hvordan hun ble holdt tilbake i tårnet og ikke fikk utløp for sin energi og personlighet.

Oslos moteprinsesser

Med norsk design og Disney skal Steen og Strøm ta julen tilbake til Oslo. Dagsavisen har fått tilgang til designernes skisser.

 

Stormagasinet har helt siden 1950-tallet vært berømt for sine spektakulære julevinduer, og for osloborgere var det i mange år en kjær tradisjon å dra til byen – ikke bare for å handle, men for å se årets utstillinger og komme i julestemning. Men i de senere årene har stilen på vinduene dabbet litt av. Imens har stormagasiner verden over gjort det motsatte, og hyret inn kunstnere og designere for å pynte til jul – vel vitende om at julehandelen er årets aller viktigste. Og nå vil ikke Steen og Strøm at Oslo skal være noe dårligere.

Disney

Gjennom et helt unikt samarbeid med Disney inviterte de 9 norske klesdesignere til å designe hver sin fortolkning av kjente disneyprinsessekjoler. Og det er litt av et A-lag de har fått med seg, med Veronica Vallenes, Eva Emanuelsen, Cathrine Hammell, FWSS, Elisabeth Stray Pedersen, Fam Irvoll, Haik/W, byTimo og Edda Gimnes. Dagsavisen har fått se skissene til designerne, som er et eventyr i seg selv.

Les også: Vil ta julen tilbake

Edda-looken

Edda Gimnes har fått i oppdrag å designe kjole for Rapunzel, og ut fra skissen å dømme er det en kreasjon i tråd med det vi har sett fra designeren tidligere. Hun syntes det var ekstra spennende fordi hun kjenner seg igjen i karakteren.

– Jeg kjenner meg igjen i hennes eventyrlyst og nysgjerrighet. Hun er på jakt etter konstant spenning og er ikke redd for hva hun møter. Selv følte jeg at jeg ikke helt jeg hadde en plass i Oslo da jeg var yngre. Først da jeg kom til London syntes jeg at jeg fant meg selv, og min egen måte å uttrykke meg kunstnerisk gjennom i form av klesdesign. Først da kunne jeg være den personen jeg ønsket å være og våge å ha drømmer og ambisjoner, sier Gimnes, som har oppnådd mye siden hun ble uteksaminert fra London College of Fashion i 2015. Hun er blant annet blitt omtalt i både britiske Vogue og Glamour Magazine, og i New York Times er hun blitt nevnt som en av de 10 mest spennende ferske designere å følge med på.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Luksusrebell

Designeren i FWSS, Cathrine Børter, har hatt stor internasjonal suksess og selger i dag til 110 butikker i Skandinavia. De beskriver den typiske FWSS-jenta som feminin og minimalistisk, men samtidig litt sporty og synes Mulan-karakteren går rett hjem i dette stilbildet.

– Historien om Mulan handler om en ung og modig jente som på grunn av livssituasjonen går i krigen for å beskytte sin syke far. Fordi jenter ikke fikk lov til å krige, måtte Mulan late som at hun var en gutt. Hun kuttet av seg sitt lange hår, kledde seg i farens rusting og begav seg ut i en usikker og farlig framtid, sier Cathrine Børter. Hun tror mange vil kunne kjenne seg igjen i Mulan.

– Kontrastene i Mulan sitt liv gjør henne utrolig interessant.Bare det å måtte gå inn i en rolle hvor du må være en annen enn deg selv føles relevant. I tillegg kan vi som merkevare identifisere oss med henne. FWSS er på lik linje med Mulan både feminin og maskulin, så vi kjenner oss igjen i mange av hennes sider, sier Cathrine Børter.

De andre designerne har fått følgende prinsesser: Cathrine Hammel – Askepott, Veronica Vallenes – Snehvit, Elisabeth Stray Pedersen – Pocahontas, Eva Emanuelsen – Elsa, Fam Irvoll – Ariel, FWSS – Mulan, Haik/W – Tiana og byTimo –Tornerose.

Klassikere

Unge kreative er også hentet inn for å lage interiør rundt prinsessene. Fagskolen Treider har fått den store oppgaven å utvikle og bygge en helt egen utstilling for hver av de unike kjolene, basert på tolkninger av scener fra filmene. Julevinduene avdukes lørdag 18. november, som en del av et større prosjekt i Oslo med Promenaden Fashion District som har investert i et helt nytt lysdesign på Eger, Steen & Strøm Department Store, samt Nedre og Øvre Slottsgate. Disse lysene har referanser til den nostalgiske gatebelysningen som hang i disse gatene på 50 tallet.

Å få til et samarbeid med Disney er ganske spesielt. I Europa er det kun det eksklusive stormagasinet Harrods som har fått til noe liknende, den gang sammen med designere som Valentino, Versace og Oscar de La Renta.

– Disney er for de fleste en stor del av julen, og vi er derfor svært stolte over dette samarbeidet som gir oss muligheten til å fornorske de kjente Disney prinsessekjolene. Jeg er utrolig stolt over at akkurat disse ni designerne, sammen med Treider fagskole, skal bidra til at vi løfter juletiden, samt fokuset på norsk design og talenter, sier Jim-Thomas Rengård, direktør ved Steen & Strøm Department Store.