Debatt

NRKs journalister er i streik. Det rammer hverdagen for nesten alle her i landet.

Hva skjer nå? Forsvinner alt av NRKs radio- og TV-tilbud? NRKs streamingtilbud? Og kva med Yr.no, NRK-tilbudet vi hadde glemt kommer fra NRK?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sist gang NRK var i streik var i 2006. Da tok det 15 dager før alle var tilbake på jobb. Medietilbudet har endret seg dramatisk siden den gang. At 1700 NRK-journalister streiker vil likevel sette sitt preg på publikums hverdag. Det meste vi forbinder med NRK-hverdagen forsvinner.

De fleste av oss bruker minst ett NRK-tilbud hver eneste dag. Nå kan vi se langt etter nyheter, sport og underholdning på de vante stedene.

Les også: – En risiko for at 17. mai-sendingen vil bli alvorlig preget av dette

For NRK er det dramatisk at streiken rammer 17.-maisendingene på radio og fjernsyn, en av dagene da rikskringkasteren har sitt aller største publikum dagen gjennom.

Samtidig betyr streiken at TV 2 og Nyhetskanalen kan se fram til mange nye seere i tida framover, både på «God 17. mai Norge» og det kongelige bryllupet i England til helga.

Under streik kan NRK-ledelsen velge å sende repriser av tidligere produksjoner, musikk og innkjøpte program som er produsert utenfor huset. Sjefer kan lese nyhetsmeldingene frå NTB.

Det er en fattig trøst når det er ferskvare, direktesendingen fra 17. mai og engelsk prinsessebryllup folket vil ha de nærmeste dagene.

Lønnsforhandlinger i NRK får alltid mye oppmerksomhet. En streiketrussel frå de NRK-ansatte har det med å ramme store happeninger.

Dette handler kanskje om at de NRK-ansatte ser svarte skjermer under store hendelser som effektivt pressmiddel overfor ledelsen. Samtidig sier dette noe om hvor sentralt NRK fremdeles står i vår mediehverdag.

Går NRK i svart, risikerer vi å gå glipp av noe!

Vårens streik handler blant annet om et lønnskrav fra NRKJ som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har avvist.

Journalistene ønsker et lønnstillegg på nær 19.500 kroner. NRK-ledelsens tilbud er på 11.500 kroner.

NRKs journalister tjener i snitt 585.000 kroner i grunnlønn. I følge NTB  er dette 110.00 kroner mindre enn lønnsnivået for journalister i NRKs kommersielle konkurrentene som TV 2, Schibsted og Aller-forlaget.

Som rikskringkaster har NRK  mange funksjoner å fylle. Samtidig har NRK ikke fått lisensøkninger som tilsvarer lønns- og prisvekst bevilget av regjeringen på mange budsjettår.

Ifølge NRKJs forhandlere var NRK-ledelsen ikke til å rikke under forhandlingene.

NRK-ledelsens tøffe nei til journalistenes lønnskrav handler sikkert om forsøket på å begrense smitteeffekt i organisasjonen. Om journalistene får 20.000 mer i lønn i år, hva vil andre yrkesgrupper kreve ved neste forhandlingsmulighet?

NRK kan ikke framstå som en profesjonell medieaktør ved å holde lønnsnivået nede. Det er å spare seg til fant.

En medieaktør som NRK  må være opptatt av å ha konkurransedyktige lønnsforhold.

Mer fra: Debatt